Hoe voer je een content audit uit? Stappenplan + template

Weet jij eigenlijk hoe goed jouw content presteert? Of het nu gaat om blogs, landingspagina’s, of e-books—het schrijven en uploaden is slechts het begin. Wat écht telt, is of jouw content doet wat je ervan verwacht. Brengt het verkeer naar je website? Levert het leads op? Of blijft de impact uit?

Als jouw website (onder)gemiddelde SEO-prestaties laat zien, als je content verouderd aanvoelt of als bezoekers niet converteren, is het tijd voor actie in de vorm van een content audit. 

Door al je content systematisch te analyseren, ontdek je wat goed werkt, wat verbeterd kan worden en wat verwijderd moet worden. Het resultaat? Een scherpere strategie en content die écht impact maakt.

Maar hoe? Wij vertellen je in dit blog stap voor stap hoe jij je SEO-prestaties kunt verbeteren met de uitvoering van een content audit. Laten we beginnen!

Wat is een content audit en waarom is het belangrijk?

Een content audit is een diepgaande en uitgebreide analyse van alle content op je website. Zo’n audit helpt je begrijpen hoe effectief jouw content is en of het wel of niet bijdraagt aan je SEO-prestaties, gebruikservaring en bedrijfsdoelen.

Een audit van je content zorgt ervoor dat je inzicht krijgt in hetgeen wat wel werkt, wat niet werkt en waar kansen liggen om je content te verbeteren.

Een content audit is onmisbaar voor een goede SEO-strategie. Verbeterde content leidt namelijk tot verbeterde rankings, een sterkere interne linkbuilding strategie en meer backlinks!

Content audit voor blogartikelen uitvoeren om je SEO te verbeteren.

Door regelmatig een audit uit te voeren, blijven je content en website relevant en zorg je ervoor dat je site optimaal blijft presteren in zoekmachines.

Moet ik een content audit uitvoeren?

Het antwoord op deze vraag is simpel. Ja, je moet een content audit uitvoeren.

Wil jij beter kunnen inspelen op de behoeften van je doelgroep? Wil je hun gebruikservaring optimaliseren? Wil jij beter gevonden worden in de zoekmachines en wil je dat bezoekers overgaan tot conversie? Dan is het sterk aan te raden om een content audit uit te voeren. 

Wat zijn de voordelen van een content audit?

De drie belangrijkste voordelen van een content audit zijn:

  1. Inzicht in prestaties en effectiviteit
    Een content audit geeft je een duidelijk overzicht van welke content goed presteert en welke niet. Wanneer je dit weet kun je gerichte verbeteringen doorvoeren en beter inspelen op de behoeften van je doelgroep.
  2. Optimalisatie voor SEO en gebruiksvriendelijkheid
    Door een content audit kun je technische problemen en SEO-kansen identificeren, zoals het optimaliseren van zoekwoorden, meta-tags en interne links. Hierdoor ga je beter scoren in de zoekmachines.
  3. Betere contentstrategie en ROI
    Een audit helpt je om gebreken in je contentstrategie te ontdekken, zoals ontbrekende onderwerpen of verouderde inhoud. Hierdoor kun je slimme keuzes maken, zoals je content vernieuwen, updaten of verwijderen. 

Content audit uitvoeren: Stappenplan

Hopelijk zijn alle voordelen van een audit van je content nu duidelijk. Je bent vast enorm benieuwd naar hoe je zo’n analyse precies uitvoert. We zullen je uit je lijden verlossen. Dit is het complete stappenplan!

Stap 1: Definieer je doel(en)

Voordat je begint met het analyseren van je content, is het belangrijk om een één of meerdere doelen op te stellen. Alleen als je dit vast hebt staan, kun je goed meten of al je creatieve inspanningen succesvol waren na het doorvoeren van veranderingen in je content. Voorbeelden van doelen zijn:

  • Het verbeteren van je online vindbaarheid
  • Het vergroten van de betrokkenheid van de doelgroep
  • Het verhogen van conversieratio’s

Probeer je doelen zo specifiek mogelijk te maken. Zo ontstaat er geen twijfel over of je je doel wel of niet hebt bereikt:

  • Het behalen van een gemiddelde ranking positie in de top 3 voor alle blogs.
  • Het verhogen van het totale organisch verkeer naar meer dan 2.000 unieke bezoekers per maand.
  • Het inplannen van 10 vrijblijvende adviesgesprekken per maand. 

Wanneer je weet wat je doelen zijn, kun je je auditproces hierop afstemmen.

Stap 2. Stel een overzicht samen van contentpagina’s

Stel in Excel of Google Spreadsheet een lijst samen met alle contentpagina’s op je website. Denk hierbij aan je landingspagina’s, blogs en whitepapers. 

Het is enorm belangrijk om een goed overzicht te hebben, zodat je tijdens het auditproces geen enkele pagina over het hoofd wilt zien.

Als belangrijke pagina’s (per ongeluk) niet in de audit worden meegenomen, schets je een beeld van je prestaties die niet compleet is. Hierdoor kun je veel optimalisatie kansen mislopen. 

Content en informatie verzamelen in Google Docs voor je content audit

Hoe verzamel je al je content?

Voor de wat kleinere websites is het simpel om handmatig alle links te verzamelen en in een Spreadsheet te verwerken.

Heb je een wat grotere website? Zet dan een tool in zoals Ahrefs of SEMrush. Deze helpt je automatisch met het vinden van alle pagina’s die je nodig hebt. Dit bespaart je enorm veel tijd! 

Geen content audit document maken, maar een gratis template downloaden!

Wil jij direct aan de slag met een content audit document die niet alleen overzichtelijk, maar ook gebruiksvriendelijk is? Heb jij even geluk! Met onze gratis content audit template wordt het analyseren van je content een stuk gemakkelijker. Download de gratis template hier en start vandaag nog met het doorspitten van je content!

Stap 3: Meet de huidige prestaties

Voordat je naar ambitieuze doelen toe kunt werken, is het belangrijk om te weten hoe de huidige situatie eruit ziet. Alleen dan weet je wat je te doen staat. 

Wanneer je de SEO-prestaties van je website wilt verbeteren, dan is het belangrijk om de volgende gegevens mee te nemen in je audit.

Organisch verkeer

De hoeveelheid organisch verkeer laat zien hoeveel bezoekers er op jouw website terechtkomen via zoekmachines zoals Google.

Het is een belangrijke metric om het succes van je pagina’s te meten. Hoe hoger het organisch verkeer, hoe groter de kans dat er conversie plaatsvindt, zoals het kopen van een product of het inplannen van een afspraak.

Met tools als Google Analytics of SEMrush kun je makkelijk analyseren hoeveel verkeer jouw contentpagina’s aantrekt.

Deze informatie helpt je inzicht te krijgen in welke pagina’s goed scoren en welke nog wat optimalisatie nodig hebben.

Positie van de zoekwoorden

De positie van de zoekwoorden waar je content op rankt, is enorm belangrijk. Je wilt weten of jouw content te vinden is in de top drie zoekresultaten, de top 10 of dat ze hier buiten vallen. 

Het achterhalen van deze informatie is cruciaal omdat het je helpt de huidige prestaties van je pagina’s te beoordelen. Dit stelt je in staat om te identificeren welke pagina’s optimalisatie nodig hebben om hun zichtbaarheid en rankings te verbeteren.

De kans is groot dat pagina’s die goed vindbaar zijn op jouw focus zoekwoord meer organisch verkeer genereren. Andersom geldt hetzelfde. Valt jouw blog met het zoekwoord “DIY fietstassen maken” buiten de top 10? Dan is de kans groot dat je weinig organisch verkeer binnenhaalt.

Backlinks

Backlinks zijn links van andere websites die leiden naar jouw content. Google ziet deze backlinks als een enorm belangrijke ranking factor. Hoe meer waardevolle links jij weet te verzamelen, des te hoger Google jouw website in de zoekresultaten positioneert.

Het is daarom slim om ook data te verzamelen over het aantal backlinks dat je hebt weten te verzamelen en/of verdienen.

Door te analyseren welke pagina’s veel backlinks hebben en welke minder, krijg je waardevolle inzichten. Dit helpt je om te bepalen welke content al sterk presteert en waar je een gerichte linkbuilding strategie kunt inzetten om meer autoriteit op te bouwen.

On-page

Jouw SEO-prestaties zijn voor een groot deel afhankelijk van de on-page SEO optimalisaties. On-page SEO verwijst naar alle elementen op een pagina zelf die invloed hebben op hoe goed deze kan presteren in de zoekmachines.

De belangrijkste on-page SEO elementen die je zeker mee moet nemen in je content audit zijn:

  • Titel tag
    Deze wordt getoond in de zoekresultaten.
  • Meta-beschrijving
    De korte beschrijving die onder de titel in zoekresultaten verschijnt.
  • Headers
    De hiërarchische koppen die de structuur van de content bepalen.
  • De kwaliteit van de content
    De diepgang en waarde van de inhoud van een pagina.
  • Zoekwoord optimalisatie
    Hoe goed het focus zoekwoord op natuurlijke wijze is verwerkt in de titel, koppen en bodytekst.
  • URL
    Het laatste deel van de URL dat de pagina identificeert.

In de content audit is het belangrijk om vast te stellen of er voor on-page SEO is geoptimaliseerd. Geef bovenstaande elementen met “Ja” aan als deze goed zijn geoptimaliseerd. Is er nog ruimte voor verbetering, geef dan “Nee” aan.

Zo creëer je voor jezelf een helder overzicht van waar nog actie nodig is. 

Technische SEO

Als laatste is het belangrijk om te kijken naar de technische staat van je contentpagina’s en algehele website.

Wanneer er iets mis is met de technische SEO, vindt Google het moeilijk om jouw content te kunnen vinden, op te slaan, te begrijpen en te tonen in de zoekresultaten. Het oplossen van technische problemen kan er dus voor zorgen dat jouw website beter vindbaar is in de zoekmachines.

Bij technische problemen kun je denken aan dubbele content, gebroken interne links, langzame laadtijden en een gebrek aan beveiliging. 

Met tools als SEMrush, Ahrefs, Google Search Console en meer kun je controleren of er sprake is van technische problemen. Is dit niet het geval? Mooi! Wanneer er wel sprake is van een of meerdere technische fouten neem je dit mee in de content audit. 

Technische SEO is een belangrijk ondereel van een content audit

Publicatiedatum

De toevoeging van de publicatiedatum kan je helpen met bepalen of jouw content up-to-date en relevant is. Een vacature post uit 2014 is in 2025 waarschijnlijk niet meer belangrijk.

Je hebt nu twee keuzes: óf je verwijdert verouderde en irrelevante content óf je geeft ze een update!

Aantal woorden
Het aantal woorden op een pagina geeft goed inzicht in de diepgang van jouw tekst.

Google wil graag begrijpen waar jouw pagina’s over gaan. Wanneer jouw blogs maar uit 300 woorden bestaan, zal Google de voorkeur geven aan je concurrenten die over hetzelfde onderwerp een blog hebben geschreven van 1500 woorden. Zij gaan immers een stuk dieper in op het onderwerp. “Die zal er vast meer over weten”, denkt de zoekmachine dan.

Een tekst die bijdraagt aan je SEO-prestaties dient minimaal 400 woorden te zijn. Maar Google stelt het op prijs als je er nog eens 200 woorden aan toevoegt. 600 woorden per type content moet dus je nieuwe uitgangspunt worden. Alles hierboven is al helemaal fantastisch in de ogen van de zoekmachines.

Wanneer je deze informatie meeneemt in je content audit, kun je makkelijk bepalen welke content voldoet aan de wensen van Google en welke pagina’s meer tekst nodig hebben.

Stap 4: Stel een plan van aanpak op

Nadat je je content audit hebt uitgevoerd en de spreadsheet volledig ingevuld is, is het tijd om elke pagina handmatig te beoordelen en een actieplan op te stellen. Over het algemeen kun je kiezen uit de volgende vier opties:

  • Laat onveranderd
  • Update
  • Consolideren en doorverwijzen
  • Verwijderen

Maar hoe bepaal je welke vervolgstap het beste past bij jouw content?

Laat onveranderd

Presteert een pagina al heel goed? En is deze nog steeds up-to-date en relevant? Dan is het een slim idee om deze content ongewijzigd te laten. Een aantal voorbeelden van wanneer je een pagina onveranderd kan laten zijn de volgende:

  • Je doel was een gemiddelde rankingpositie van 3 voor alle pagina’s. Deze pagina staat op positie 2.
  • De pagina haalt veel organisch verkeer binnen en draagt bij aan al je doelen.

Update

Blijkt er uit de content audit dat een pagina potentie heeft, maar nog niet bijdraagt aan al je doelen? Dan is het belangrijk deze pagina’s bij te werken. Een pagina updaten is ook de slimste zet wanneer een pagina wel aan een doel voldoet, maar verouderde of irrelevante informatie bevat, weinig woorden en/of interne links bevat of weinig backlinks heeft weten te verzamelen. 

Hoe je een pagina update, is dus ook geheel afhankelijk van de reden dat deze niet bijdraagt aan je SEO-doelen. Maar er zijn een aantal punten die belangrijk zijn om naar te kijken:

  • Beoordeel de zoekintentie
    Met tools als SEMrush en Ahrefs kun je erachter komen wat de zoekintentie achter een bepaald zoekwoord is. Wanneer je dit weet, kun je je content hier op aanpassen.
  • Verbeter de kwaliteit
    Herschrijf de content wanneer dit nodig is. Zorg ervoor dat de tekst langer is dan 600 woorden. Zorg voor duidelijke en korte zinnen en alinea’s en gebruik afbeeldingen en subkoppen om de leesbaarheid te verbeteren.
  • Pas on-page SEO toe
    Controleer of je gebruik maakt van alle on-page best practices. Kunnen je URL, titels en metatags beter? Pas dan waar nodig optimalisaties toe! Staan er weinig interne links op een pagina? Voeg er dan nog een aantal toe.
  • Los technische problemen op
    Blijkt uit jouw content audit dat er zich technische problemen bevinden op jouw pagina’s? Los deze dan zo snel mogelijk op om je SEO-prestaties te verbeteren. 

Consolideren en doorverwijzen

Het consolideren en doorverwijzen van pagina’s is een slimme strategie wanneer je duplicaten of overlappende content op je site hebt. Of dit het geval is kun je achterhalen met de gratis tool Siteliner

In het geval van dubbele content heb je meerdere pagina’s op je website die vergelijkbare onderwerpen behandelen. Door pagina’s samen te voegen, combineer je de beste elementen van beide pagina’s in één krachtig stuk content. Zorg ervoor dat alle andere duplicaten doorverwijzen naar deze content. 

Het consolideren en doorverwijzen heeft een aantal grote voordelen:

  • Je voorkomt concurrentie met jezelf
    Wanneer meerdere pagina’s zich op hetzelfde onderwerp of zoekwoord focussen, kun je Google verwarren. De zoekmachine weet dan namelijk niet goed welk van jouw pagina’s er getoond moet worden. Dit komt omdat je je eigen concurrentie bent. Het gevolg? Je rankings verzwakken.
  • Je verzamelt link equity
    Door alle backlinks en autoriteit te concentreren op één URL, vergroot je je kansen op een hogere ranking. 

Duidelijk, maar hoe consolideer je je content nou precies?

  • Identificeer de best presterende pagina
    Gebruik de pagina met de hoogste ranking als basis.
  • Combineer waardevolle content
    Voeg de beste voorbeelden, tips en informatie uit de andere pagina’s toe aan de hoofdversie.
  • Redirect de andere pagina’s
    Gebruik 301-redirects of stel canonieke tags in om zoekmachines naar de nieuwe, verbeterde versie te sturen.

Voorbeeld

Stel je voor: je hebt drie verschillende blogs over “Huisstijl voor bedrijven”, namelijk “De basis van een sterke huisstijl voor bedrijven”, “Hoe ontwerp je een huisstijl voor bedrijven” en “Hoe betrek je je team bij het uitdragen van de huisstijl”.

  1. Uit je content audit blijkt dat “De basis van een sterke huisstijl voor bedrijven” het beste presteert.
  2. Voeg de meest waardevolle elementen en informatie uit de twee overige blogs toe aan de best presterende pagina.
  1. Redirect deze twee blogs naar de nieuwe versie van “De basis van een sterke huisstijl voor bedrijven”.

Verwijderen

Wel eens van de uitspraak “Kill your darlings” gehoord? Soms is het het verstandigst om een pagina gewoon te verwijderen. Dit is een goede optie wanneer:

  • De pagina geen organisch verkeer genereert
  • De pagina geen backlinks heeft
  • De pagina een focus zoekwoord heeft dat niet langer relevant is voor je bedrijf. 

Let op! Als je besluit een pagina te verwijderen, implementeer dan een 410-statuscode. Hiermee verwijder je de pagina permanent. Een andere optie is om een redirect toe te voegen naar een relevante pagina. Zo leidt je bezoekers én de zoekmachine naar een alternatief. 

En hoe nu verder?

Een content audit is niet iets wat je maar één keer uitvoert. Het is belangrijk om elk kwartaal, elk halfjaar of elk jaar even naar de prestaties van je content te kijken. Dat een pagina vandaag bijdraagt aan je doelen, garandeert niet dat dit over een aantal maanden nog steeds het geval is… 

Een content audit is een enorm handig hulpmiddel om je website te optimaliseren, je SEO-doelen te behalen en échte waarde te bieden aan je doelgroep. Door consistent audits uit te voeren blijf je je concurrenten gegarandeerd voor!

Goede content is relevant, waardevol en afgestemd op de doelgroep. Het biedt oplossingen, inspireert of informeert, en sluit aan bij de behoeften van de lezer. Het moet duidelijk, aantrekkelijk en authentiek zijn, met een sterke call-to-action en visuele ondersteuning die de boodschap versterkt. Consistentie en SEO-optimalisatie zijn essentieel.

Content is cruciaal voor het aantrekken, informeren en converteren van je doelgroep. Het versterkt je merk, bouwt vertrouwen op en verbetert online vindbaarheid. Goede content onderscheidt je van concurrenten en creëert duurzame relaties met klanten, wat leidt tot meer betrokkenheid, conversies en groei. Content is de basis van elke succesvolle strategie.

Een audit beoordeelt de effectiviteit, kwaliteit en naleving van processen, systemen of strategieën. Het doel is om sterke punten en verbeterpunten te identificeren, risico’s te minimaliseren en prestaties te optimaliseren. Een audit biedt inzicht, zekerheid en aanbevelingen voor groei, efficiëntie en betere besluitvorming. Het dient als basis voor verbetering.

Meer blogs!