Consistentie is de sleutel tot succes in jouw contentstrategie. Maar hoe zorg je ervoor dat je content altijd op tijd wordt gemaakt en geüpload? Hoe zorg je ervoor dat jouw content relevant is en hoe stem je dit af op je doelgroep? Het antwoord is simpel: een contentkalender.
Een contentkalender maken is een van de slimste dingen die je kunt doen als ondernemer. Of je nu een klein eenmanszaakje runt, een groeiende ondernemer bent of de eindverantwoordelijke van de marketing van een groot merk, een contentkalender is onmisbaar voor een effectieve strategie.
In deze blog vertellen we je wat een contentkalender is en wat de voordelen zijn. Daarnaast gaan we dieper in op hoe je zo’n kalender kunt maken en bieden we je een gratis template.
Wat is een contentkalender?
Wat is zo’n kalender nou eigenlijk? Een contentkalender is een overzichtelijk schema waarin je alle geplande content voor een bepaalde periode in kaart kunt brengen. Denk bijvoorbeeld aan je blogs, social media posts of nieuwsbrieven voor de komende weken of maanden.
Het doel van een contentkalender is om consistentie en structuur te brengen in je contentmarketingstrategie. Op deze manier heb je meer grip op de manieren waarop je je doelgroep benadert en bespaar je tijd.
Waarom is een contentkalender maken belangrijk?
Je hebt op LinkedIn of van je baas vast weleens gehoord dat een contentkalender maken belangrijk is om te doen. Maar waarom? Een contentkalender helpt je om strategisch vooruit te werken, deadlines te overzien en al je activiteiten beter op elkaar af te stemmen. Met duidelijke verantwoordelijkheden en deadlines kun je als team (of in je eentje) een stuk efficiënter te werk gaan!
Door je content slim in te plannen, voorkom je enorm veel last-minute stress. Wanneer jij goed rekening houdt met de kalender heb je alle tijd en rust om je te kunnen focussen op het leveren van kwaliteit.
Een ander groot voordeel van een contentkalender is consistentie. Door regelmatig content te publiceren verhoog je je zichtbaarheid, naamsbekendheid en geloofwaardigheid bij je doelgroep.
Contentkalender en SEO
Een contentkalender kan eigenlijk niet ontbreken wanneer je je bezighoudt met SEO. Zo’n planning stelt je namelijk in staat om strategisch content te plannen rond zoekwoorden, trends of evenementen. Dit geeft je een voorsprong ten opzichte van je concurrenten. Door goed getimede en relevante content te publiceren, heb je een hogere kans om beter te scoren in de zoekmachines.
Daarnaast helpt een contentkalender om overzicht te houden over de frequentie en variatie van je content. Je kunt bijvoorbeeld blogs, video’s of social media posts zo plannen dat ze elkaar aanvullen en een sterk geheel vormen. Dit zorgt niet alleen voor een betere gebruikerservaring, maar ook voor meer autoriteit in de ogen van zoekmachines. Een goede contentkalender maakt je SEO-strategie dus niet alleen efficiënter, maar ook effectiever.
Wat zijn de voordelen van een contentkalender?
Je hebt het hoogstwaarschijnlijk al door, maar een contentkalender maken kent veel verschillende voordelen.
1. Structuur en overzicht
Een contentkalender geeft jou en je team een duidelijk overzicht van alle content die op de planning staat. Hierdoor is het een stuk makkelijker om een consistente aanwezigheid te behouden op het internet.
2. Relevantie en timing
Door vooruit te plannen kun je goed inspelen op belangrijke momenten. Denk hierbij aan trends, feestdagen of productlanceringen!
3. Efficiëntie en teamwork
Een contentkalender maken voorkomt chaos. Iedereen weet namelijk precies wat en wanneer iets moet gebeuren en wie hier verantwoordelijk voor is.
4. Strategisch gebruik van content en kanalen
Een contentkalender helpt je met het effectief inzetten van verschillende soorten content (van blogs tot social media posts). Zo kun je alle kanalen waar je actief op bent afstemmen op de behoeften van je doelgroep en de klantreis die zij doorlopen.
5. Meetbare resultaten
Wanneer je erachter wil komen of jouw content goed presteert, is het belangrijk om doelen te stellen. Deze doelen en KPI’s kun je in je contentkalender verwerken. Hierdoor is het makkelijk om achter te analyseren welke content het goed doet bij de doelgroep en welke niet.
Contentkalender maken: Stappenplan
Het moment waarop je hebt gewacht! Een content kalender maken… hoe gaat dat precies in z’n werk? In dit uitgebreide stappenplan leggen we je uit hoe je een contentkalender maakt.
Stap 1: Voer een social media en content audit uit
Voordat je begint met het plannen van content, is het belangrijk om de huidige situatie te analyseren. Het uitvoeren van een social media- en content audit helpt je te begrijpen wat wel en niet werkt en waar mogelijke kansen liggen.
- Analyseer je huidige content prestaties
- Welke posts leveren de meeste interactie op?
- Welke soorten content presteren minder goed? En waarom?
- Zijn er patronen of trends te herkennen?
- Identificeer je sterke en zwakke punten
- Heb je consistente branding?
- Sluit je content aan bij je doelgroep en je doelen?
- Controleer je aanwezigheid op social media kanalen
- Bereik je de juiste doelgroep op elk platform?
- Zijn er kanalen die je beter kunt benutten of waar je minder aandacht aan moet besteden?
Stap 2: Kies je kanalen
Wanneer je een contentkalender maakt, is het belangrijk om je te beseffen dat niet elk kanaal relevant is voor je bedrijf of je doelgroep. Richt je dus alleen op de platforms die echt bijdragen aan je doelen.
- Bepaal welke kanalen relevant zijn
- Analyseer waar je doelgroep actief is
- Waar haalt jouw bedrijf het meeste engagement?
- Focus op de juiste platforms
- Begrijp goed waar bepaalde platforms voor worden gebruikt
- Website en LinkedIn: (zakelijke) blogs, infographics en video’s
- TikTok en Instagram: visueel aantrekkelijke content
- Begrijp goed waar bepaalde platforms voor worden gebruikt
Stap 3: Kies je content en bepaal de strategie
Je kunt wel content creëren zonder een achterliggende strategie, maar de kans dat je je doelen bereikt zal klein blijven. Zorg er dus voor dat je doelgericht te werk gaat!
- Soorten content
- Varieer tussen verschillende soorten content, zoals blogs, video’s, infographics, etc. Blijf verschillende dingen uitproberen. Wie weet past videocontent beter bij je bedrijf dan je in eerste instantie dacht!
- Doelgroep
- Stel een persona op om je content beter af te stemmen op je doelgroep. Denk bijvoorbeeld na over hun behoeften, pijnpunten en interesses.
- Zoekwoordenonderzoek
- Voer een zoekwoordenonderzoek uit om erachter te komen welke onderwerpen relevant zijn in jouw branche.
- Optimaliseer jouw content op relevante zoekwoorden zodat je op alle platforms beter vindbaar bent.
- Tip: Kies voor long-tail zoekwoorden. Deze zijn specifiek en je ervaart op dit soort zoektermen vaak minder concurrentie.
Stap 4: Bepaal wat je contentkalender moet bevatten
Het is tijd om je contentkalender in te vullen. Voordat je bedenkt wat voor content er gemaakt moet worden, is het slim om deze elementen in je kalender mee te nemen.
- Wanneer: Plan de publicatiedatum en tijd voor elk stuk content.
- Wat voor content: Bepaal wat voor soort content je creëert. Bijvoorbeeld een informatief blog of een promotionele video.
- Medium: Kies het specifieke platform of kanaal, zoals Instagram, je website of een nieuwsbrief.
- Onderwerp: Beschrijf kort het thema, het zoekwoord of het evenement waarop de content is gebaseerd.
- Auteur: Wijs een verantwoordelijke aan voor de creatie van de content.
- Status: Houd bij of de content in conceptfase, ter review of gepubliceerd is.
Stap 5: Stem frequentie en budget af
Om stress te voorkomen en een hoge kwaliteit te garanderen, is het belangrijk om je contentkalender zo realistisch mogelijk in te vullen.
- Frequentie: Hoe vaak kun je content plaatsen zonder je kwaliteit te verliezen?
- Beschikbare tijd en budget: Houd rekening met de capaciteit van je team en reserveer budget voor betaalde promoties of tools.
Stap 6: Wie is verantwoordelijk?
Voorbereiding is het halve werk. Dit geldt bij een contentkalender maken ook. Ga dus voordat je blind begint met het invullen van de kalender of het schrijven van content na wie welke verantwoordelijkheid draagt.
- Teamleden: Uit wie bestaat jouw team? Werk samen met schrijvers, designers, projectmanagers en social media managers.
- Het beheren van de kalender: Wijs één persoon aan die verantwoordelijk is voor de kalender en deadlines bewaakt.
- Taakverdeling: Zorg dat iedereen weet wie verantwoordelijk is voor welke content. Neem dit ook vooral mee in de kalender zelf!
Stap 7: Plan vooruit (maar blijf flexibel!)
Het grootste voordeel van een contentkalender is dat deze structuur en rust biedt. Toch is het belangrijk om ruimte open te laten voor spontane ideeën.
- Plan een maand tot een kwartaal vooruit: Dit geeft je overzicht en zorgt voor consistentie.
- Blijf flexibel: Houd rekening met trends en actuele gebeurtenissen.
Stap 8: Meten is weten
Om je contentkalender voor een volgende periode uit te breiden, is het belangrijk om te analyseren hoe je content heeft gepresteerd. Blijf dus alles zo goed mogelijk evalueren en optimaliseren (waar nodig).
Contentkalender maken? Gebruik deze (gratis) tools
Een contentkalender maken is gemakkelijk wanneer je de juiste tools gebruikt. Of je nu een eenvoudige planning maakt voor jezelf of een uitgebreid systeem wil opzetten voor een groter team, er is altijd wel een tool te vinden die bij jouw bedrijf en doelen past.
Dit zijn onze favoriete tools!
Google Spreadsheet
Een contentkalender maken in Google Spreadsheet is perfect voor beginners en/of kleine teams. In Spreadsheet kun je heel gemakkelijk een overzicht maken van je content. De tool is flexibel en gratis. Een groot voordeel van Spreadsheet is dat je deze makkelijk kunt delen met collega’s. Zij kunnen de kalender niet alleen zien, maar hier ook op reageren of data bewerken. Handig, toch?
Trello
Trello is perfect voor iedereen die visueel wil plannen. De tool werkt met borden en kaarten waarmee je content kunt indelen op basis van publicatiedatum, status of contenttype. Met checklists en deadlines hou je overzicht op taken en voortgang.
Asana
Begeleid jij een groter team? Dan is Asana een tool die je echt eens moet proberen. Je kunt per project taken toewijzen aan specifieke teamleden, inclusief deadlines en notities. De kalenderweergave helpt je om in één oogopslag te zien welke content wanneer live gaat.
Notion
Voor veel mensen is Notion een hit-or-miss. Maar ben jij fan? Dan kun je de tool ook prima inzetten voor je contentplanning. Notion combineert kalenders, databases en notities. En dat allemaal in één tool! Je kunt sjablonen maken voor blogposts, social media updates, en zelfs SEO-checklists.
CoSchedule
Als je een uitgebreide marketingtool zoekt, is CoSchedule een goede optie. Dit platform is speciaal ontworpen voor contentkalenders. Het integreert gemakkelijk met social media en publicatieplatforms, zodat je content direct vanuit de tool kunt plannen en posten. Ook kun je statistieken analyseren om je contentstrategie te optimaliseren.
Zoho Social
Zoho Social biedt verschillende uitgebreide planning opties, waaronder ook een contentkalender. De tool onderscheidt zich door geavanceerde automatisering en de mogelijkheid om feedback van je team op geplande content te verzamelen. Het is ideaal voor bedrijven die meerdere goedkeuringen nodig hebben voordat een content stuk gepubliceerd kan worden.
Geen contentkalender maken, maar een gratis template downloaden!
Contentkalender maken: Veelgemaakte fouten (en hoe je ze vermijdt)
Zoveel bedrijven en ondernemers maken gebruik van contentkalenders. Dan is het vast makkelijk om zo’n kalender in elkaar te zetten… of niet? Er zijn een aantal veelvoorkomende valkuilen die je planning en resultaten flink kunnen beïnvloeden. Hier zijn de meest voorkomende fouten én hoe je ze kunt vermijden.
1. Geen tijd inplannen voor een zoekwoordenonderzoek
Een van de grootste fouten die je kunt maken bij het creëren van een contentkalender, is het overslaan van een zoekwoordenonderzoek. Wanneer jij je niet bewust bent van hetgeen waar je doelgroep in geïnteresseerd is, loop je het risico dat jouw content niet wordt gevonden.
Oplossing: Plan aan het begin van elke campagne tijd in om zoekwoorden te analyseren. Gebruik tools zoals Google Keyword Planner of SEMrush om de beste zoekwoorden uit te kiezen.
2. Geen duidelijke doelen stellen
Je wilt resultaat. Of niet soms? Om dit resultaat te behalen is het belangrijk om heldere doelen op te stellen. Want wat wil je nou precies met die content? Meer zichtbaarheid, website bezoeken of sales?
Oplossing: Stel voor elk stuk content een meetbaar doel in. Denk hierbij aan een bepaald aantal klikken, likes, downloads of conversies. Neem deze doelen mee in je contentkalender.
3. Te veel of te weinig kanalen gebruiken
Is jouw bedrijf actief op de website, LinkedIn, Instagram, X, TikTok, Pinterst en hebben jullie ook nog eens een nieuwsbrief? Dan kan dit leiden tot chaos en inconsistentie.
Wanneer jouw bedrijf alleen content post op de website en daarbuiten niets, kan het zijn dat je bereik aanzienlijk wordt beperkt.
Oplossing: Focus je op twee of drie kanalen die belangrijk zijn voor jouw doelgroep. Analyseer goed welke platforms het meeste opleveren en pas je strategie (waar nodig) aan.
4. Geen ruimte laten voor spontane ideeën
Een contentkalender die volledig gevuld is, zorgt ervoor dat je kansen misloopt om in te spelen op actuele gebeurtenissen of trends.
Oplossing: Laat in je kalender zo’n 25% open voor spontane ideeën. Dit geeft je de ruimte om mee te bewegen met wat er op het moment in de wereld speelt, zonder dat je je hele planning om hoeft te gooien.
Probeer deze fouten dus te vermijden en bewuste keuzes te maken in je aanpak. Op deze manier kun je (redelijk) gemakkelijk een effectieve contentstrategie neerzetten die voor jou gaat werken!
Een contentkalender maken – Ga vandaag nog van start!
Door vooraf de tijd te nemen om te plannen creëer je een overzicht wat aan de basis staat voor het succes van jouw contentstrategie. Een contentkalender helpt je om relevant te blijven en je inspanningen te richten op hetgeen wat écht werkt.
Door te investeren in een contentkalender zorg je ervoor dat je strategie niet alleen creatief, maar ook effectief blijft. Ga dus vandaag nog aan de slag en plan jouw content in voor de aankomende periode!