Feedback verzamelen: Het belang van sociale bewijskracht voor jouw bedrijf.

Wil je écht groeien met je bedrijf, dan is feedback verzamelen van klanten essentieel! Klantfeedback laat anderen niet alleen zien hoe goed jouw product of dienst is, maar het helpt je ook om te verbeteren én vertrouwen te winnen bij nieuwe kopers.

Maar hoe zorg je ervoor dat mensen de moeite nemen om een review achter te laten? Dat vertellen we je in dit artikel. Binnen de kortste keren haal jij de beste reviews binnen!

Sociale bewijskracht: Wat is het en waarom werkt het zo goed?

Wil je meer klanten aantrekken en je conversie verhogen? Dan is sociale bewijskracht een onmisbaar principe in je marketingstrategie. Dit psychologische fenomeen – bekend uit het boek van Robert Cialdini (Invloed: de zeven geheimen van overtuigen) – speelt onbewust een gigantische rol in hoe mensen keuzes maken.

Afbeelding van Robert Cialdini met de zeven overtuigingsprincipes: Wederkerigheid, Schaarste, Sympathie, Autoriteit, Commitment & Consistentie, Sociale bevestiging en Eenheid. Sociale bevestiging speelt een grote rol bij feedback verzamelen voor SEO

Wat is sociale bewijskracht?

Eén van de zeven principes van Cialdini is sociale bewijskracht. Dit houdt in dat mensen de neiging hebben om het gedrag van anderen te volgen, vooral in situaties waarin het niet duidelijk is wat ze moeten doen.

Als ze zien dat een ander positief is over een bepaalde dienst of een bepaald product, zullen ze eerder geneigd zijn om dat ook te overwegen. Dit zie je overal terug:

  • Reviews en testimonials
    Mensen vertrouwen eerder een product met positieve beoordelingen.

  • Drukke restaurants
    Een volle horeca zaak wordt gezien als een teken van goede kwaliteit.

  • Social media trends
    Populaire producten en diensten trekken meer aandacht en nieuwe klanten.

Als een potentiële klant ziet dat anderen positieve ervaringen hebben met jouw bedrijf, groeit het vertrouwen en neemt de kans op een aankoop toe.

Wat is de impact van sociale bewijskracht?

Van nature zijn wij als mens geneigd om de meest veilige keuzes te maken. Dit zie je al terug op jonge leeftijd. Denk eens terug aan de trends van vroeger, zoals Pokëmonkaarten, Wuppies of voetbalplaatjes. Iedereen deed mee aan het verzamelen hiervan, omdat het als “normaal” gezien werd.

Doet de één het? Dan volgt de rest. Zo zijn wij mensen nu eenmaal geprogrammeerd.

Dit principe zien we dus in de echte wereld, maar ook online!

  • 87% van de consumenten leest reviews voordat ze een aankoop doen.
  • 88% vertrouwt online beoordelingen net zo veel als persoonlijke aanbevelingen.
  • Positieve reviews kunnen je conversie met tientallen procenten verhogen.

Grote bedrijven als Bol.com, Zalando en Booking.com maken slim gebruik van sociale bewijskracht door reviews en beoordelingen prominent te tonen. Dit verlaagt de drempel voor consumenten om over te gaan tot een aankoop.

Reviewoverzicht met een gemiddelde beoordeling van 4,5 sterren op basis van 41 reviews. De meeste klanten (31) gaven 5 sterren, gevolgd door 4 klanten met 4 sterren, 2 klanten met 3 sterren en 4 klanten met 2 sterren. Er zijn geen 1-sterren beoordelingen. Bovenaan staat een knop met 'Schrijf een review'. Dit laat zien hoe sociale bewijskracht en klantbeoordelingen bijdragen aan geloofwaardigheid en SEO.

Hoe kun jij sociale bewijskracht inzetten?

Wil jij net als bovenstaande grote bedrijven ook profiteren van het effect van klankbeoordelingen? Zorg er dan voor dat je sociale bewijskracht actief inzet:

  • Verzamel en toon klantreviews op je website en social media
  • Laat case studies en succesverhalen zien
  • Gebruik cijfers en statistieken om betrouwbaarheid te vergroten
  • Werk met influencers die jouw merk versterken

Het belang van  sociale bewijskracht voor SEO

Feedback verzamelen is niet alleen waardevol voor je bedierf, maar het draagt ook enorm bij aan je SEO-strategie. Maar waarom? Omdat het bijdraagt aan zowel productontwikkeling en dienstverlening als klanttevredenheid!

Productontwikkeling en dienstverlening

Om te beginnen is klantfeedback essentieel bij je productontwikkeling en dienstverlening. Dankzij klantfeedback krijg je namelijk direct inzicht in wat wel werkt en wat er juist verbeterd kan worden.

Krijg je van meerdere klanten feedback dat jouw website te traag is? Dan is dat een teken om hier aan te werken. Zonder die feedback had je dat misschien wel nooit geweten.

En je weet het: een bedrijf/website die waarde toevoegt, heeft een hogere autoriteit en rankt ook hoger in de zoekresultaten!

Klanttevredenheid

A satisfied customer is the best business strategy of all,” zei Amerikaanse business expert Michael LeBoeuf al.

De positieve ervaringen van tevreden klanten kunnen worden gedeeld op allerlei verschillende platforms. Dat verhoogt niet alleen je geloofwaardigheid, maar geeft ook een enorme boost aan je SEO-strategie. Google beloont namelijk bedrijven die actief feedback verzamelen en op klantbeoordelingen reageren.

Dat zorgt voor meer zichtbaarheid en beter gevonden worden in de zoekresultaten en is vooral gunstig voor je lokale SEO.

Feedback verzamelen: De beste methodes

Wil je meer reviews en feedback verzamelen? Dit is hoe je het aanpakt!

1. Online enquêtes

Een effectieve (en snelle) manier om feedback te verzamelen van je klanten is met een online enquête. Dankzij handige tools zoals SurveyMonkey of Survio heb je zo een enquête gemaakt. Die kun je vervolgens naar al je klanten versturen via e-mail, social media of via je website.

Marketingafbeelding van een online enquête-tool met de titel 'Enquête maken - gratis'. De tool helpt bij klanttevredenheidsonderzoeken, feedback van medewerkers en marktonderzoek.

Tips!

  • Zorg ervoor dat je enquête niet te lang is. Dit kan mensen afschrikken. Hou de vragenlijst dus kort en relevant. Vraag alleen wat je écht wilt weten om afhakers te voorkomen.

  • Uit onderzoek blijkt dat je meer kans hebt op respons op een enquête als je die doordeweeks verstuurt, t.o.v. het weekend. Tussen 6 en 9 uur ’s avonds is overigens het meest succesvolle moment.

2. Google Mijn Bedrijf reviews

Voor de lokale vindbaarheid is het een goed idee om reviews te verzamelen op Google Mijn Bedrijf.

Google beloont bedrijven met actieve en positieve recensies door je een hogere ranking te geven in de zoekresultaten. Een groot voordeel van deze reviews is dat je deze ook kunt tonen op je website. Bezoekers die dit lezen zullen hierdoor overtuigd raken van de kwaliteit van je product of dienst.

Afbeelding over het belang van een Google Bedrijfsprofiel. Links een tekst over hoe bedrijven via Google Zoeken en Maps klanten kunnen aantrekken. Rechts een voorbeeldprofiel van 'Lisa’s Elektro B.V.' met een 4,9-sterrenbeoordeling, contactopties en locatie. Dit benadrukt hoe een geoptimaliseerd bedrijfsprofiel de online zichtbaarheid en lokale SEO verbetert.

Tips!

  • Maak het klanten zo makkelijk mogelijk. Stuur ze een directe link naar je Google Mijn Bedrijf-pagina via e-mail, WhatsApp of social media.

  • Vraag direct na een aankoop of een succesvolle dienstverlening om een review. De klant is dan nog enthousiast, waardoor de kans op een positieve review hoog is.

  • Reviews met zoekwoorden zoals jouw bedrijfsnaam, product of dienst helpen je positie in de zoekresultaten! Vraag klanten dus om specifiek te benoemen wat ze goed vonden.

3. Klantinterviews

Klantinterviews gaan dieper dan enquêtes. Hierbij ga je ook echt het gesprek aan met je klant om inzicht te krijgen in wat hij/zij goed en minder goed vindt aan jouw dienst of product.

Bij een enquête ben je vaak beperkt tot gesloten vragen of slechts een handjevol opties, terwijl klantinterviews, dankzij de open vragen, kunnen leiden tot verrassende inzichten die je weer op nieuwe ideeën kunnen brengen.

Een groep van vier mensen in een vergaderruimte, in gesprek over een laptop en notities.

Tips!

  • Nodig zowel tevreden als minder tevreden klanten uit – zo krijg je een compleet beeld.

  • Neem het gesprek op (met toestemming)! Dit helpt je om later terug te luisteren, waardoor je geen belangrijke details mist.

  • Vraag klanten of ze akkoord gaan met een korte video-review. Zo’n visuele review kun je posten op je social media of website. Dit is nóg overtuigender dan een geschreven beoordeling.

  • Geef klanten iets terug voor hun tijd, zoals een kortingscode, early access tot een nieuwe dienst, of een klein cadeautje.

4. Social media analyse

Social media bevat een schat aan feedback en ervaringen van klanten, die veel bedrijven nu ongebruikt laten. Maak niet dezelfde fout!

Je kunt veel afleiden uit hoe jouw (potentiële) klanten zich online gedragen. Waar gaan alle reacties, likes en shares naartoe? Met handige tools zoals Hootsuite of Sprout Social kun je social media activiteiten monitoren en analyseren.

Overzicht van Instagram-analyse met statistieken over volgers.

Tips!

  • Vraag actief om reviews op social media en koppel er een winactie aan. Dit verhoogt de betrokkenheid en levert waardevolle feedback op.

  • Gebruik polls en vragenstickers op Instagram Stories of LinkedIn posts om snel feedback te verzamelen.

  • Koppel social media aan je website. Plaats een widget met live reviews of testimonials op je homepagina om sociale bewijskracht direct zichtbaar te maken.

De kracht van positieve reviews

Er zijn weinig dingen zo waardevol voor je bedrijf als positieve reviews. Deze beoordelingen zijn een vorm van gratis reclame voor andere potentiële klanten. Het zegt tegen de wereld: “Hier moet je zijn!”

Daarbij verhogen positieve reviews het vertrouwen en de geloofwaardigheid van je bedrijf en dienen ze als sociale bewijskracht (van Cialdini, weet je nog?). Ga maar na. Als jij een bos bloemen wil kopen en kan kiezen tussen twee bloemisten in jouw stad, voor welke review ga je dan?

Feedback verzamelen is voor ieder bedrijf erg belangrijk. Twee voorbeelden van een review.

Daar hoef je niet lang over na te denken, toch?

Hoe ga je om met negatieve reviews en feedback?

Negatieve reviews zijn natuurlijk nooit leuk. Sterker nog, de angst voor negatieve reviews is vaak de reden dat ondernemers niet al te happig zijn op het verzamelen van feedback.

Helaas kun je nooit iedereen tevreden houden en negatieve ervaringen van klanten horen er nou eenmaal bij. Het is goed om altijd te streven naar een goed product of een goede dienst. Maar het kan altijd gebeuren dat er een keertje iets misgaat. Hoe ga je ermee om, dat is de vraag.

1. Luisteren en reageren

Het doel moet niet zijn “geen negatieve reviews krijgen” (dat is namelijk onmogelijk), maar “goed omgaan met eventuele negatieve reviews”. Want als je er goed op kan reageren, kun je echt heel veel goedmaken.

Het allerbelangrijkste is om de review niet te negeren, vooral niet als deze op een publieke plek wordt geplaatst zoals Google Mijn Bedrijf. Dan kijkt namelijk iedereen mee.

Toon empathie voor de ontevreden klant en reageer zo snel mogelijk. Als je zorgvuldig en respectvol weet te reageren op een negatieve review, kun je van een negatieve ervaring zelfs een positieve klantrelatie maken en zien andere gebruikers hoe professioneel jij met dit soort situaties omgaat. Win-win!

2. Omzetten in verbeterpunten

Negatieve feedback is misschien niet iets wat op je verlanglijstje staat, maar het kan je wel degelijk waardevolle inzichten geven. Neem deze feedback dus altijd serieus en kijk of je er een les uit kunt halen.

Hoe kun je je dienst of product nóg beter maken? Geef dit, waar mogelijk, ook aan bij de ontevreden klant, zodat je laat zien dat je continu streeft naar verbetering.

Hoe had de eigenaar van de bloemist bijvoorbeeld kunnen reageren op de negatieve review?

Een belangrijk onderdeel van feedback verzamelen is het reageren op (negatieve) reviews.

Til jouw SEO naar het volgende niveau!

Nu je weet hoe belangrijk feedback verzamelen is voor je SEO, is het tijd om actie te ondernemen. Maar waarom stoppen bij alleen reviews, als je jouw website onverslaanbaar kunt maken in Google?

Bij The Couch zijn we meer dan een SEO-bureau – we zijn jouw strategische groeipartner. Wij analyseren, optimaliseren en tillen jouw website naar de top van de zoekresultaten. En het mooiste? We laten je meteen zien waar je kansen liggen.

Hoe? Door middel van onze gratis SEO Quickscan. Vraag deze vandaag nog aan en ontvang binnen 48 de resultaten! Wij helpen je te profiteren van alle voordelen van SEO.

Feedback verzamelen van klanten kun je doen door korte, gebruiksvriendelijke online enquêtes op te sturen via e-mail of social media. Moedig ook je klanten aan om reviews achter te laten op platforms zoals Google Mijn Bedrijf of je eigen website. Voor diepere inzichten kun je klantinterviews afnemen tijdens bijvoorbeeld een telefoongesprek.

Maak je vragen duidelijk en houd het kort. Vraag alleen wat je echt wilt weten. Toon oprechte interesse en dankbaarheid voor hun input en wees transparant over hoe je hun feedback zult gebruiken om verbeteringen door te voeren. Zorg ook voor meerdere kanalen waar klanten hun feedback kunnen geven, zoals online enquêtes, reviewsites, en directe gesprekken.

Log in op je Google Mijn Bedrijf-account en ga naar de sectie ‘reviews’. Selecteer de review waarop je wil reageren en schrijf een reactie. Probeer je reactie altijd professioneel en empathisch te houden, ook wanneer er een negatieve review is gegeven. Bedank je klanten voor hun feedback, draag een oplossing aan en laat zien dat je hun mening waardeert.

Dit kan door middel van het gebruiken van een NFC-pasje! Deze passen leiden jouw klanten na het scannen hiervan direct naar de beoordelingspagina van je bedrijf. Het proces van feedback verzamelen wordt hierdoor een stuk makkelijker!

Meer blogs!