Het belang van SEO resultaten: Hoe meet je jouw harde werk?

Ben jij iemand die veel tijd, energie en geld in SEO steekt? Dan verwacht je natuurlijk wel resultaat. En terecht!

Je weet pas of het de moeite waard is geweest door je SEO resultaten te meten. Zo kom je erachter of je aanpak werkt of dat je je strategie moet aanpassen.

In dit artikel leggen we uit hoe je de SEO resultaten van je website kunt meten!

Het belang van SEO voor bedrijven

We hoeven jou niet te vertellen dat we in het digitale tijdperk leven. Ja, het hebben van een professionele website is belangrijk. Maar wat misschien even belangrijk is, is een sterke online vindbaarheid.

SEO (search engine optimization) is de beste manier om je website zichtbaar te maken voor zoveel mogelijk mensen. Dit leidt tot meer bezoekers en meer conversie! Door SEO toe te passen, maak je jouw site zo optimaal mogelijk voor zoekmachines én bezoekers. Zo krijgen jouw websitebezoekers een betere gebruikerservaring en jij krijgt meer conversie. Win-win!

Waarom is het meten van je SEO resultaten belangrijk?

Je weet nu dat SEO veel voordelen biedt en je hebt een sterke SEO-strategie toegepast. Maar wat nu? Het is belangrijk om te weten of deze SEO-strategie echt gewerkt heeft. Want zonder te meten, weet je niet of al je harde werk ook echt rendement oplevert. En zonder meting, geen verbetering.

Door je SEO resultaten regelmatig te meten, kun je je strategie continu verfijnen. Het meten van SEO resultaten laat je duidelijk zien wat de opbrengst is van je SEO-strategie.

In hoeverre is het aantal bezoekers op je site gegroeid? Tot hoeveel verkopen heeft deze groei in verkeer geleid? Stel jezelf dit soort vragen! Dan kun je bepalen hoeveel waarde SEO toevoegt aan jouw bedrijf. Was het de moeite waard?

SEO resultaten meten doe je het best in een tool als SEMrush

Het belang van KPI’s voor SEO

KPI’s (Key Performance Indicators) zijn meetbare factoren die laten zien hoe goed je SEO-prestaties zijn. Door dit duidelijk te maken, weet je of je goed op weg bent om je doelen te bereiken.

KPI’s geven duidelijke informatie: cijfers die laten zien hoe goed je SEO-strategie heeft gewerkt. Hieronder zie je de belangrijkste KPI’s.

De 9 belangrijkste KPI’s voor SEO

Je hebt KPI’s nodig om je SEO-inspanning goed te kunnen meten. Dit zijn de 9 belangrijkste KPI’s om je SEO resulaten te kunnen interpreteren.

  1. Organisch verkeer
    Let goed op de hoeveelheid organisch verkeer bij het meten van SEO resultaten. Hiermee bedoelen we het aantal bezoekers dat via zoekmachines naar je website komt. Het gaat hier dus niet om direct verkeer of bezoekers die je site bereiken via een advertentie.

    Als een meting laat zien dat je organisch verkeer is toegenomen, betekent dit dat je website beter vindbaar is geworden in de zoekresultaten. Hoera!

  2. Zoekmachine rankings
    Hoe hoog staat jouw website in de zoekresultaten als mensen een relevant zoekwoord intypen in de zoekmachine? Hoe hoger je eindigt, hoe beter je zoekmachine ranking. En dat wil je!

    Uit onderzoek blijkt dat 27,6% van alle kliks op Google naar het nummer 1 zoekresultaat gaan. Hogere zoekmachine ranking betekent dus een grotere kans op organisch verkeer. Streef dus altijd naar een positie op de eerste pagina van de zoekmachine.

  3. CTR
    CTR staat voor Click Through Rate. Dit gaat over het percentage gebruikers dat klikt op jouw website, nadat ze het in de zoekresultaten hebben gezien.

    Als het goed is, moet de CTR verbeterd zijn na het toepassen van je SEO-strategie. Goede meta descriptions en interessante, aantrekkelijke titels kunnen hierbij helpen.

  4. Bounce rate
    De bounce rate laat zien hoeveel bezoekers je website verlaten zonder dat ze iets doen of lang blijven hangen.

    Een hoge bounce rate kan een indicatie zijn dat je content niet aansluit bij de verwachtingen van je bezoekers. Ook kan het zijn dat de bezoekers een slechte gebruikservaring hebben. Een goede SEO-strategie zou de bounce rate moeten verlagen.

  5. Conversie en leads
    Je ultieme doel met je SEO-strategie is natuurlijk toewerken naar conversies. Deze conversies meten hoe effectief je website is in het omzetten van bezoekers naar (betalende) klanten. Of het nu gaat om het invullen van een contactformulier, het downloaden van een e-book of het plaatsen van een bestelling.

    Dit maakt conversies/leads een van de belangrijkste KPI’s voor het meten van SEO succes.
  6. Aantal geïndexeerde pagina’s
    Wanneer een webpagina geïndexeerd is, wil dat zeggen dat de zoekmachine deze opslaat in de database. Hierdoor kan de pagina worden weergegeven in de zoekresultaten.

    Het is belangrijk dat al je pagina’s door zoekmachines worden geïndexeerd, omdat dit je zichtbaarheid vergroot en de kans verhoogt dat je in zoekresultaten verschijnt. Een goede SEO-strategie helpt ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk van jouw pagina’s worden geïndexeerd.
SEO resultaten meten met indexatie
  1. Backlinks
    Wanneer andere websites een link plaatsen die terug linkt naar jouw site, noemen we dat een backlink. En backlinks zijn ontzettend belangrijk in de SEO wereld.

    Google beschouwt het aantal backlinks dat naar jou verwijst als een teken van kwaliteit van jouw site. Vooral wanneer dit grote, betrouwbare websites zijn. Daarmee wordt je beloond met een hogere ranking.

    Linkbuilden, het vergaren van backlinks, is een lange termijn proces. Als je steeds meer kwalitatieve backlinks krijgt, is dat een duidelijk teken van een goede SEO-strategie.

  2. Dwell time
    Dwell time meet hoe lang bezoekers op je pagina blijven voordat ze teruggaan naar de zoekmachine. Een tegenhanger van de bounce rate, dus.

    Een langere dwell time geeft aan dat jouw content blijkbaar waardevol en interessant is voor de bezoeker. Komt uit je SEO meting een langere dwell time? Dan ben je op het juiste spoor.

  3. Pagina’s per sessie
    Deze KPI geeft aan hoeveel pagina’s een bezoeker bekijkt tijdens één sessie op je website. Hoe hoger dit aantal, hoe beter. Want dan vinden bezoekers jouw content blijkbaar de moeite waard en krijgen ze er geen genoeg van. Het liefst wil je dat je SEO-strategie ervoor zorgt dat deze KPI ook stijgt.

Tools om SEO resultaten te meten

Nu je weet waar je op moet letten, rest nog de vraag: hoe meet je dit? Gelukkig zijn er verschillende tools die je helpen om gedetailleerde inzichten te krijgen in de prestaties van je website.

  • Google Analytics
    Dit is een van de meest gebruikte tools om websiteverkeer te analyseren. Met Google Analytics kun je makkelijk zien hoeveel organisch verkeer je site krijgt. Daarnaast laat de tool je weten welke pagina’s goed presteren en hoe bezoekers door je site navigeren. Daarnaast geeft deze tool ook inzicht in belangrijke KPI’s zoals bounce rate en conversies.

  • Google Search Console
    Met Google Search Controle krijg je inzicht in hoe je website presteert in de zoekresultaten van Google. Je kunt zien op welke zoekwoorden je website wordt gevonden. Ook kun je zien hoe vaak je pagina’s verschijnen in zoekresultaten. Als laatst kun je informatie krijgen over de CTR. Het is ook een handig hulpmiddel voor technische SEO. Je kunt namelijk problemen op sporen, zoals fouten in de indexering.

  • SEMrush, Ahrefs en andere SEO-tools
    Wil je een uitgebreide analyse van je website, inclusief zoekwoordenonderzoek, backlinks en concurrentieanalyse? Probeer dan eens een SEO-tool zoals SEMrush of Ahrefs.

    Deze tools zijn een goede aanvulling op Google Analytics en Search Console. Vooral als je een goed beeld wilt krijgen van de prestaties van je website en je concurrenten een stap voor wilt blijven.

Praktische stappen om SEO-succes te meten

Nu weet je welke KPI’s belangrijk zijn om te volgen. Ook weet je welke tools je kunt gebruiken om je SEO resultaten te meten. Nu is het tijd om dit alles in de praktijk te brengen!

Stap 1: Definieer je doelen

Voordat je SEO-succes kunt meten, moet je duidelijk hebben wat je eigenlijk wilt bereiken. Wil je meer organisch verkeer? Meer leads? Een betere gebruikerservaring voor je bezoekers?

Als je je doelen van tevoren duidelijk bepaalt, wordt het makkelijker om de juiste KPI’s te kiezen.

Stap 2: Kies de juiste KPI’s

Hierboven zag je de 9 meest belangrijke KPI’s voor SEO. Maar denk niet dat je nu op elke KPI maximaal moet scoren! Niet iedere KPI is voor ieder doel namelijk even relevant. Houd je eerder geformuleerde doelen in je achterhoofd en bedenk kritisch op welke KPI’s jij de focus wilt leggen.

SEO resultaten dienen gerapporteerd te worden

Stap 3: Regelmatige rapportage

Helaas pindakaas, maar SEO resultaten zie je niet binnen een dag. Je voert een tactiek uit en enige tijd later kun je daar resultaat van zien. Daarom is het belangrijk om regelmatig rapporten te genereren en trends in de gaten te houden. Dit helpt je om tijdig aanpassingen te doen en je strategie te verbeteren.

Stap 4: Analyseer en optimaliseer

Zodra je de data hebt verzameld, is het tijd om actie te ondernemen. Analyseer welke onderdelen van je SEO-strategie goed werken en waar er juist verbeteringen nodig zijn. Door steeds te blijven optimaliseren, zorg je ervoor dat je je doelen bereikt. Alle moeite die je in SEO steekt zal dus de moeite waard zijn!

Veel voorkomende valkuilen en hoe je ze vermijd

Zelfs met de beste intenties kunnen er fouten worden gemaakt wanneer je SEO toepast. Kijk goed naar onderstaande veelvoorkomende valkuilen en zorg dat jij er niet in valt.

Te veel focus op alleen rankings

Veel mensen die zich bezighouden met SEO, zullen zich blindstaren op rankings. Doe dit niet! Want hiermee vergeet je namelijk andere KPI’s die ook ontzettend belangrijk zijn.

Een nummer één ranking leidt niet automatisch tot meer conversie. Factoren als gebruiksvriendelijkheid, slim gebruik van Call-to-actions en sterke content spelen ook een belangrijke rol. Laat je dus niet gek maken door de race om de hoogste plek in de rankings.

Geen rekening houden met gebruiksvriendelijkheid en de kwaliteit van je content

SEO is niet alleen een eenvoudig trucje om meer verkeer naar je site te trekken. Het gaat er vooral om dat jij jouw doelgroep iets aanbiedt wat waarde toevoegt voor hen. En dat doe je ten eerste door goede content te creëren en ten tweede door de gebruiksvriendelijkheid van je site optimaal te maken.

veelgemaakte fouten omtrent SEO resultaten

Het negeren van lange-termijn SEO resultaten

Ja, we weten het, als ondernemer is jouw tijd natuurlijk erg waardevol. En niemand vindt het fijn om lang te moeten wachten op resultaten. Toch is SEO echt een langetermijnstrategie.

Geen paniek als je na een week nog geen resultaat ziet van je SEO-inspanningen. Het duurt meestal 6 tot 12 maanden voordat deze SEO resultaten zichtbaar worden in de zoekresultaten. Geduld en consistentie zijn essentieel voor lange termijn succes.

Hoe meet jij je SEO resultaten?

Het meten van je SEO resultaten is een belangrijk onderdeel van elke SEO-strategie. Hoe weet je anders of je SEO-inspanningen succesvol zijn geweest?

Er zijn meerdere KPI’s die een indicatie kunnen geven van hoe goed jouw SEO strategie heeft gewerkt. Hierbij kun je denken aan organisch verkeer, rankings en CTR. Je kunt je SEO-inspanningen meten met tools zoals Google Analytics, Google Search Console, SEMrush en Ahrefs.

Door de juiste KPI’s te kiezen, handige tools te gebruiken en je strategie regelmatig aan te passen, kun je je online zichtbaarheid vergroten en het succes van je website beter meten.

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het meten van je SEO resultaten? Neem dan vrijblijvend contact op met ons bij The Couch. Wij helpen je graag om jouw site naar een hoger niveau te tillen.

Je kunt meten hoe succesvol SEO is geweest door o.a. te kijken naar de toename van organisch verkeer, stijging in zoekmachine rankings, verhoging van conversies en afname van de bounce rate. Gebruik hierbij tools zoals Google Analytics, Google Search Console of SEMrush om deze prestaties in kaart te brengen.

Door een toename te zien in organisch verkeer, verbeterde zoekmachine rankings en hogere conversies of leads via je website. Door regelmatig je SEO KPI’s te analyseren met tools zoals Google Analytics, Google Search Console of SEMrush krijg je inzicht in je vooruitgang en succes.

Door te bepalen welke factoren voor jou relevant zijn, zoals bijvoorbeeld conversies, rankings, bounce rate, verkeer, etc. Vervolgens ga je die factoren (KPI’s) monitoren met tools zoals Google Analytics, Google Search Console of SEMrush.

Met Google Analytics kun je SEO resultaten meten door het organisch verkeer, bounce rate en conversieratio’s te analyseren onder het kopje ‘Acquisitie’. Daarnaast kun je zien welke pagina’s het meeste verkeer trekken en hoe gebruikers zich door je website bewegen om verbeterpunten te identificeren.

 

SEO is een langetermijnstrategie en het duurt dan ook meestal 3 tot 6 maanden voordat je significante verbeteringen ziet in je zoekmachine rankings en organisch verkeer. Sommige veranderingen kunnen echter eerder zichtbaar zijn, zoals verbeterde gebruikerservaring en lagere bounce rates.

Meer blogs!