Wist je dat een paar woordjes het verschil kunnen maken tussen blijven of wegklikken? Veel bedrijven en ondernemers onderschatten de invloed van microcopy in hun SEO-strategie. Terwijl lange blogs en landingspagina’s vaak alle aandacht krijgen, wordt het belang van strategisch geplaatste mini-tekstjes over het hoofd gezien.
Wanneer heb jij voor het laatst naar je call-to-actions, meta-beschrijvingen en knoppen gekeken?
In deze blog gaan we dieper in op wat microcopy is en waarom het zo belangrijk is voor je SEO-strategie. Wil je weten hoe je je SEO-resultaten een boost geeft met slechts een paar woorden? Lees dan snel verder!
Wat is microcopy?
Nou, laten we maar met de deur in huis vallen en de vraag der vragen beantwoorden. Wat is microcopy nu precies?
Microcopy zijn de korte stukjes tekst die de bezoekers van je website begeleiden, overtuigen en geruststellen tijdens hun online interacties. Denk bijvoorbeeld aan knoppen die duidelijk oproepen tot actie of foutmeldingen die precies uitleggen wat er misging.
Deze tekstjes lijken misschien niet heel relevant, maar ze spelen een enorme rol in hoe gebruikers jouw website ervaren. In slechts een paar woorden kun je ervoor zorgen dat je bezoekers je vertrouwen en overgaan tot actie!
Waarom is microcopy belangrijk?
Microcopy lijkt misschien klein, maar de impact is groot.
Stel je voor: iemand is overtuigd door je website. De teksten kloppen, het design straalt vertrouwen uit. Ze staan op het punt om te klikken. Maar dan… een knop met een tekst als:
“Bestel nu!” of “Verstuur!” Tja, de kans dat iemand op zo’n onpersoonlijke en dwingende knop klikt is klein. Weg is je klant.
Ondanks dat alle tekst op je website belangrijk is, zullen bezoekers hun uiteindelijke keuze baseren op microcopy. Zorg er dus voor dat deze teksten voelen als een vriendelijk zetje, niet als een harde, onverwachte duw.
Microcopy en SEO
Microcopy en SEO zijn een onverwacht duo, dat vaak over het hoofd wordt gezien. Zonde!
We weten nu dat microcopy gericht is op het verbeteren van de gebruikservaring van de bezoeker. SEO is daarentegen gericht op het beter vindbaar maken van je website of webshop. Die twee gaan hand in hand!
Zoekmachines belonen websites die duidelijk communiceren en een goede gebruikerservaring bieden. Strategisch geplaatste en goed geschreven microcopy kan helpen om bounce rates te verlagen, de tijd op de pagina te verhogen en zoekintenties beter te matchen. Met de juiste microcopy maak je je website aantrekkelijker voor zoekmachines én gebruikers.
Denk bijvoorbeeld aan een sterke meta-beschrijving: het is microcopy die ervoor zorgt dat een gebruiker jouw link kiest in de zoekresultaten. Ook helpt microcopy bij het optimaliseren van kernonderdelen zoals headings en ankerteksten. Dit draagt allemaal bij aan een sterke SEO-strategie voor jouw site.
Microcopy en SEO gaan dus hand in hand!
Hoe schrijf je effectieve microcopy voor SEO? – 9 tips
Het schrijven van microcopy is niet zo makkelijk als het lijkt. Veel impact creëren met weinig woorden kan een hele klus zijn!
Bij het schrijven van microcopy ben je opzoek naar een balans tussen strategie, eenvoud en creativiteit. Gelukkig zijn er een aantal richtlijnen die je kunt volgen!
1. Focus op zoekintentie
Net als bij het schrijven van de overige teksten op je website, is het ook bij microcopy belangrijk om aan te sluiten op de zoekintentie van je doelgroep. Zorg er dus voor dat je microcopy goed inspeelt op hetgeen wat gebruikers willen doen of weten.
Als iemand zoekt naar een oplossing voor een probleem, zorg dan dat jouw tekst die intentie weerspiegelt. In plaats van in een zoekbalk de tekst “Zoeken” te plaatsen, kun je kiezen voor “Zoek jouw perfecte oplossing”.
2. Wees beknopt maar duidelijk
Het woord ‘microcopy’ zegt het al, maar de tekst moet kort zijn. Vermijd ellenlange en ingewikkelde zinnen. Schrijf in plaats daarvan alsof je direct met een gebruiker praat en maak je boodschap zo helder mogelijk.
De zinnen “Betaal snel en veilig in 3 simpele stappen” en “Het betalingsproces wordt in drie overzichtelijke stappen uitgevoerd” zeggen precies hetzelfde. De eerste zin is echter veel beknopter en duidelijker voor de gebruiker.
3. Gebruik activerende taal
Je wilt dat je doelgroep tot actie overgaat, of niet soms? Door je teksten dynamisch en uitnodigend te maken, motiveer je gebruikers om ook direct te klikken op één van jouw CTA’s.
Actieve woorden zoals “Ontdek”, “Leer” of “Probeer” zijn daarom slim om toe te voegen. Ook is het een goede zet om actiegerichte woorden mee te nemen. Woorden als “Start”, “Download” of “Koop” helpen gebruikers om keuzes te maken.
De CTA “Probeer nu gratis!” is krachtig en actiegericht. In tegenstelling tot “Gratis uitproberen is mogelijk”, dat door de passieve formulering timide en onzeker klinkt.
Kies bij het schrijven van microcopy altijd voor woorden die energie uitstralen en je bezoeker laten handelen.
4. Optimaliseer voor mobiele gebruikers
Mobiele gebruikers hebben vaak minder geduld. Zij scannen teksten in plaats van dat ze deze met volle aandacht doorlezen. Zorg er dus voor dat je microcopy kort en duidelijk is zodat deze opvalt op kleinere schermen.
Daarnaast is het belangrijk dat de microcopy opvalt! Geef een knop dus een kleurtje, zodat deze ook opvalt op kleine beeldschermen.
5. Voeg focus zoekwoorden op subtiele wijze toe
Microcopy biedt de perfecte kans om je focus zoekwoorden op een natuurlijke manier in de tekst te verwerken. Je verbetert hiermee niet alleen de gebruikservaring van je bezoekers, maar je maakt je website ook SEO-vriendelijker. Zo zie je maar weer, microcopy en SEO gaan hand in hand!
Stel je schrijft een call-to-action voor een cursus platform met het focus zoekwoord “online marketing cursus”. Een standaard CTA zoals: “Meld je nu aan!” is duidelijk, maar mist de kans om je zoekwoord te benutten.
Een subtiele verbetering zou zijn: “Start vandaag nog met je online marketing cursus!”
Door focus zoekwoorden vloeiend in je microcopy te verwerken, houd je de tekst natuurlijk én maak je jouw CTA’s waardevoller voor zowel de bezoeker als zoekmachines.
6. Los een probleem op
Microcopy is pas goed wanneer deze een directe oplossing biedt voor een probleem van de gebruiker. Gebruikers zijn vaak op zoek naar oplossingen. Ze willen minder gedoe, meer gemak of een concreet resultaat.
Wanneer jij je microcopy probleemoplossend kan maken, geef je je bezoekers een reden om te klikken.
Een extra slimme zet is om het probleem ook daadwerkelijk te benoemen! Door een oplossing te bieden, toon je begrip en bied je je gebruikers een directe uitweg. Je gebruikers voelen zich gehoord en worden sneller overtuigd om actie te ondernemen.
Hoe je dat doet?
Probleem: “Wachtwoord vergeten?”
Oplossing: “Herstel in 2 klikken”
Probleem: “Veel bestanden op je laptop?”
Oplossing: “Organiseer je bestanden in 1 klik”
7. Gebruik social proof en schaarste
Je wilt microcopy natuurlijk inzetten om te overtuigen. Dit kun je doen door een aantal principes van Cialdini toe te passen. Door de principes van sociale bewijskracht en/of schaarste te benadrukken, wek je vertrouwen en creëer je urgentie.
Social proof
- “Al 10.000 gebruikers gingen je voor!”
- “4.8/5 sterren op Google Review”
- “Populairste keuze onder ondernemers”
Schaarste
- “Nog maar 3 plekken beschikbaar!”
- “Op=op – mis deze kans niet”
- “Actie geldig tot middernacht”
Je kunt zelfs de twee principes met elkaar combineren! Denk bijvoorbeeld aan “Beperkte voorraad – bestel vandaag nog!” Onweerstaanbaar, of niet?
8. Beantwoord vragen
Goede microcopy neemt twijfel weg door direct antwoorden te geven op vragen die je doelgroep (onbewust) kan hebben tijdens hun interactie met je website.
Dit kun je als volgt doen:
Stap 1: Anticipeer op veelvoorkomende vragen:
Vraag jezelf af wat je doelgroep wil weten voordat ze op je CTA klikken. Dit kunnen vragen zijn als:
- “Wat gebeurt er als ik klik?”
- “Kost dit mij geld?”
- “Kan ik dit later annuleren?”
Stap 2: Wees kort maar duidelijk:
Je hoeft geen hele alinea’s te schrijven. Een paar woorden kunnen genoeg zijn
Stap 3: Gebruik geruststellende woorden:
Zorg ervoor dat je microcopy vertrouwen uitstraalt.
In de praktijk zou dit er zo uit kunnen zien:
- CTA: “Start nu je gratis proefperiode!”
- Microcopy onder de CTA: “Annuleren kan op elk moment, zonder kosten.”
Jouw bezoeker weet nu dat ze zonder risico kunnen starten met de proefperiode. Dit verlaagt de drempel en neemt vragen weg.
9. Blijf vriendelijk
Je microcopy moet niet alleen actiegericht zijn, maar ook uitnodigend en vriendelijk. Een zachte, empathische toon kan het verschil maken tussen een klik en een afhaker.
Niemand houdt van dwingende of gehaaste teksten zoals “Vul je gegevens nu in!” of “Meld je aan – snel!”. Deze kunnen boos en onpersoonlijk overkomen. Vriendelijkheid zorgt ervoor dat je gebruiker zich gezien voelt en met plezier door je site navigeert.
Hoe schrijf je vriendelijke microcopy?
- Gebruik woorden die begrip tonen: “Geen zorgen, je kunt later altijd nog annuleren”.
- Maak zinnen zachter: vervang “Moet je doen” door “Misschien is dit iets voor jou?”.
- Spreek je bezoeker persoonlijk en toegankelijk aan: “Laten we samen beginnen” in plaats van “Begin nu”.
Vriendelijke microcopy geeft je bezoekers vertrouwen en een positieve ervaring – en dát is waar ze graag op klikken.
Microcopy toegepast – The good, the bad and the ugly
Microcopy kan een geweldige gebruikerservaring creëren, maar als het verkeerd wordt toegepast, kan het ook tot frustratie leiden. En dit wil je niet hebben! Frustratie kan ervoor zorgen dat mensen kiezen voor je concurrent in plaats van voor jou…
Maar wat zijn nu concrete voorbeelden van goede microcopy en waar gaan sommige bedrijven compleet de mist in?
404-pagina teksten
404-pagina’s zijn pagina’s waar je terechtkomt als je een niet-bestaande of verwijderde URL probeert te openen.
Je kent het vast wel. De meeste 404-pagina’s zijn niets meer dan een kale foutmelding, zoals het onderstaande voorbeeld. Zo’n pagina voelt koud, biedt geen richting en kan leiden tot frustratie.
Gelukkig kan microcopy hier het verschil maken. Kijk bijvoorbeeld eens naar de 404-pagina’s van Airbnb en Ahrefs. Zij zetten een negatieve ervaring om in iets positiefs.
Deze twee 404-pagina’s hebben een aantal punten met elkaar gemeen:
- Vriendelijke toon
Woorden als “Oops!” en “this page doesn’t exist” maken het menselijk en toegankelijk.- Er wordt erkend dat er iets is misgegaan, maar dit gebeurt op een geruststellende, niet-technische manier.
- Gebruikers voelen zich hierdoor minder verloren.
- Visuele elementen
Airbnb gebruikt een verdrietig kind met een omgevallen ijsje, een speelse en luchtige metafoor.- Een leuke visuele benadering maakt een negatieve ervaring vaak minder storend.
- Een leuke visuele benadering maakt een negatieve ervaring vaak minder storend.
- Actiegerichte oplossingen
Beide pagina’s maken goed gebruik van actiegerichte oplossingen. Airbnb en Ahrefs zorgen ervoor dat gebruikers makkelijk verder kunnen navigeren.- Airbnb biedt links naar Home en Help.
- Ahrefs voegt extra waarde toe met de Broken Link Checker tool.
Goede microcopy maakt dus écht een verschil. Het biedt een vriendelijke toon, helpt de gebruiker verder en geeft je merkpersoonlijkheid een kans om te stralen.
Formulieren en inschrijvingen
Microcopy speelt een enorme rol bij formulieren op je website. Of het nu gaat om een inlogformulier en nieuwsbrief inschrijving of het verzamelen van informatie tijdens het checkout proces, microcopy kan zorgen voor een positieve ervaring.
Helaas kan het gebrek aan kwalitatieve microcopy juist zorgen voor een negatieve ervaring. Laten we eens naar een voorbeeld kijken.
Dit bovenstaande formulier voelt koud en technisch aan. Dit komt doordat de foutmelding “Incorrect login or password” best afstandelijk is. Daarnaast kan het zorgen voor verwarring… Want wat is er nu precies incorrect? Het e-mailadres of het wachtwoord?
Daarnaast kan het zijn dat de rode kleur en de uitroeptekens onderliggende gevoelens van frustratie versterken. En dit is nou juist wat je uit de weg wilt gaan.
Gelukkig zijn er ook bedrijven die microcopy op een fantastische manier toepassen. Kijk eens naar het onderstaande formulier van Mailchimp.
Dit formulier is een goed voorbeeld van microcopy omdat het vriendelijk, creatief en oplossingsgericht is. In plaats van een standaard foutmelding zoals “Username already taken” kiest Mailchimp voor een speelse toon: “Great minds think alike – someone already has this username. If it’s you, log in.”
Mailchimp zorgt ervoor dat de mate van frustratie beperkt blijft bij hun klanten. De humor en het onderliggende compliment (‘Great minds’) zorgen voor een positieve ervaring. En een blije klant is alles wat je wilt als ondernemer, toch?
Pop-ups
Pop-ups… De meeste mensen vinden ze enorm irritant. Maar ook hier kan microcopy een invloed hebben.
Laten we eerst kijken naar een slecht voorbeeld van een pop-up.
Deze pop-up is enorm overweldigend en onpersoonlijk. De lange, technische tekst voelt onpersoonlijk aan. Het saaie ontwerp en de vervaagde achtergrond maken de interactie met de pop-up onprettig en dwingend. Ook kun je de pop-up nergens dichtklikken.
De kans is groot dat de meeste mensen maar op “OK” klikken, zonder te weten waar ze mee akkoord gaan. Deze pop-up inclusief vormgeving en copy zijn dus eigenlijk een beetje manipulatief…
De pop-up van Urban Outfitters is wél effectief. Doordat er vrij weinig tekst op de pop-up staat is deze overzichtelijk voor iedere bezoeker. Een groot voordeel voor de klant is dat dit bericht hun direct waarde biedt!
Een ander voordeel van deze microcopy is de toon. De knoppen zijn voorzien van vriendelijke teksten. Wat deze pop-up verder sterk maakt is de kleurrijke achtergrond en de duidelijke opvallende knoppen. Dit zorgt voor een prettige en toegankelijke ervaring!
Zo zie je maar weer… Microcopy kan klanten wegjagen, maar ook heel goed binnenhalen.
Veelgemaakte fouten bij microcopy (en hoe je ze vermijdt!)
Microcopy kan krachtig zijn, maar een verkeerde aanpak kan gebruikers frustreren of zelfs wegjagen.
1. Te generiek schrijven
Een veelgemaakte fout bij microcopy is het gebruik van generieke, nietszeggende teksten. Denk aan knoppen met woorden als “Klik hier” of formulieren die eindigen met “Verzenden”. Hoewel deze teksten functioneel zijn en doen wat ze moeten doen, voegen ze niets toe aan de ervaring van de gebruiker.
Generieke microcopy voelt onpersoonlijk en mist de kans om de unieke tone of voice van je merk te laten horen. Het kan zelfs verwarring veroorzaken, omdat de gebruiker niet precies weet wat er gaat gebeuren na het klikken.
Oplossing
Gebruik specifieke taal die aansluit bij je doelgroep en merkidentiteit. Laat je merkpersoonlijkheid zien door unieke, relevante microcopy te schrijven, zoals: “Ontdek ons nieuwe aanbod” of “Start je avontuur.”
2. Geen A/B-testen
Een veelgemaakte fout bij microcopy is het overslaan van A/B-testen. Zelfs de kleinste veranderingen, zoals een CTA of foutmelding, kunnen grote impact hebben op conversies. Zonder testen kom je er nooit achter waar de voorkeur van je doelgroep naar uit gaat…
Oplossing
Implementeer A/B-testen op belangrijke microcopy zoals knoppen, foutmeldingen en call-to-actions. Meet met tools als Hotjar of Google Optimize welke versie beter converteert en gebruik die inzichten om je teksten continu te verbeteren.
3. Verwarrende copy
Verwarrende microcopy ontstaat vaak doordat de boodschap te vaag, technisch of dubbelzinnig is. Dit zorgt ervoor dat gebruikers niet weten wat ze moeten doen, wat leidt tot frustratie en afhaken. Microcopy moet simpel, duidelijk en doelgericht zijn.
Een voorbeeld van verwarrende copy is een CTA-knop met de tekst “Ga verder”. Verder naar wat? Gebruikers moeten hierdoor maar raden. Je zorgt er met verwarrende copy dus voor dat je gebruikers gaan twijfelen. De kans is groot dat ze hierdoor afhaken van interactie met jouw website.
Oplossing
Wees duidelijk en expliciet. Zorg dat je microcopy direct antwoord geeft op de vraag van de gebruiker. Bijvoorbeeld: “Plaats je bestelling” in plaats van “Ga verder.”
4. Manipuleren
Een veelvoorkomende maar negatieve tactiek in microcopy is het gebruik van beschamende taal om gebruikers ergens toe te dwingen. Denk hierbij aan: “Nee, ik wil geen betere deals ontvangen.”
Waarschijnlijk willen website-eigenaren grappig overkomen met dit soort microcopy. Het is echter belangrijk om rekening te houden met het feit dat humor niet altijd even goed overkomt in geschreven tekst. Wat grappig bedoeld was, kan al snel als dwingend en manipulatief overkomen.
Oplossing
Gelukkig kun je deze fout makkelijk vermijden. Blijf in je microcopy altijd respectvol en maak zoveel mogelijk gebruik van positieve taal.
5. Uitsluiting van mensen
Microcopy die bepaalde groepen onbedoeld uitsluit, kan de gebruikerservaring verslechteren en mensen zich ongewenst laten voelen. Denk aan termen, taal of verwijzingen die niet inclusief zijn. Bijvoorbeeld, formuleringen zoals “Selecteer je geslacht: man/vrouw” sluiten non-binaire gebruikers uit. Ook taal die alleen toegankelijk is voor ervaren gebruikers, zoals vakjargon, kan een grote groep mensen buitensluiten.
Oplossing
Schrijf inclusieve microcopy die voor iedereen toegankelijk is. Vermijd jargon en zorg dat je teksten aansluiten bij een diverse gebruikersgroep. Bijvoorbeeld: “Je wachtwoord moet minimaal 8 tekens lang zijn en een cijfer bevatten. Probeer het nog eens!” in plaats van “Authenticatie mislukt: wachtwoord voldoet niet aan de gestelde criteria voor validatie.”
Microcopy en SEO gaan hand in hand
Microcopy is de stille kracht achter een succesvolle SEO-strategie. Hoewel deze ienie-mini-tekstjes vaak over het hoofd worden gezien, hebben ze een enorme impact op zowel de gebruikerservaring als de vindbaarheid van je website. Door effectief gebruik te maken van microcopy kun je bezoekers begeleiden, overtuigen en geruststellen, terwijl je tegelijkertijd zoekmachines laat zien dat jouw website gebruiksvriendelijk is.
Begin klein, maar denk groot – want in een paar woorden zit de kracht om jouw resultaten te verbeteren!