Aan de slag met on-page optimalisatie

On-page optimalisatie is een onmisbaar onderdeel van iedere SEO strategie. Met behulp van on-page optimalisatie kun je namelijk zorgen voor betere vindbaarheid voor alle pagina’s van jouw website. Dat doe je door slim gebruik te maken van een aantal specifieke technieken. Wil jij ook dat jouw webpagina’s beter gaan scoren in de zoekresultaten?

Lees snel verder voor alle stappen voor succesvolle on-page optimalisatie

Wat is on-page SEO?

On-page optimalisatie, ook wel on-page SEO genoemd, gaat over alle technieken die je toepast op je eigen website om te zorgen voor betere vindbaarheid door de zoekmachines. Dat in tegenstelling tot off-page optimalisatie. Dat richt zich juist op externe factoren, zoals linkbuilding en social media. Wanneer je wilt profiteren van de vele voordelen van SEO, is on-page optimalisatie essentieel. Dit zorgt er namelijk voor dat jouw website:

1.        Technisch helemaal op orde is;

2.        Relevante en waardevolle content aanbiedt die aansluit bij de zoekintentie van je doelgroep

En laat nou net deze twee factoren héél bepalend zijn voor het rangschikken in de zoekresultaten. De belangrijkste onderdelen van on-page SEO zijn HTML-tags, URL-structuur, content, sitemaps en links. En maak je geen zorgen, we gaan ze allemaal uitgebreid bespreken verderop in dit artikel!

De voordelen van on-page optimalisatie

Aan de slag gaan met on-page optimalisatie klinkt misschien als veel werk. Maar het levert ook gigantisch veel voordelen op die de totale waarde van jouw website flink zullen verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Aansluiten bij de doelgroep: Door te focussen op on-page optimalisatie stem je jouw website af op de behoeften en interesses van je doelgroep.

  • Betere gebruiksvriendelijkheid: Goede on-page optimalisatie verbetert de gebruikerservaring, zowel door het bieden van kwalitatieve content als een website die technisch gezien doet wat ‘ie moet doen.

  • Lagere bouncerate: Door bovengenoemde voordelen, zullen bezoekers langer op je website willen blijven, wat resulteert in een lagere bouncerate.  

  • Hogere conversie: Niet alleen zullen bezoekers langer op een site willen blijven die goede geoptimaliseerd is, maar ze zijn ook eerder geneigd om een actie te ondernemen, zoals het invullen van een formulier of zelfs het doen van een aankoop.

HTML-tags

HTML is een programmeertaal die gebruikt wordt voor webpagina’s. Jouw hele website bestaat uit HTML-code, ook al zie je dat zelf misschien niet. Deze HTML-codes geven aanwijzingen aan de webbrowser over hoe jouw webpagina’s eruit zien voor bezoekers. HTML-tags zijn stukjes HTML-code. Je kunt een HTML-tag herkennen aan de <> tekens die eromheen staan.

Een paar van de belangrijkste HTML-tags voor on-page optimalisatie zijn meta-beschrijvingen, titels en headers, alt-teksten en geotagging.

Meta-beschrijvingen

Een meta-beschrijving is een korte omschrijving die bezoekers vertelt waar de webpagina over gaat. Het is dus belangrijk dat deze tekst kort en bondig is, duidelijk en de aandacht weet te trekken. Vergeet ook niet om je zoekwoord te verwerken in de meta beschrijving.

on-page optimalisatie door middel van meta-beschrijvingen

Titels en headers

Misschien wel de belangrijkste HTML-tag voor on-page optimalisatie is de titel tag. Dit is de tekst die bezoekers bovenaan je webpagina zien. Zowel voor bezoekers als voor zoekmachines is de titel tag erg belangrijk, omdat dit perfect samenvat waar je pagina over gaat. Het zoekwoord dient dus altijd in de titel tag te staan!

Alt-teksten

Het toevoegen van afbeeldingen aan je webpagina’s is sowieso een goed idee om een fijnere gebruikerservaring te creëren. Maar vergeet niet de ALT tekst bij de afbeelding! Dit is een beschrijvende tekst over het plaatje. Mocht iemand de afbeelding niet kunnen laden, dan is deze tekst ook wat ze te zien zullen krijgen. Ook hier is het belangrijk om het zoekwoord in te verwerken.

Geotagging

Vooral wanneer je je richt op lokale SEO, is geotagging erg waardevol. Dit houdt in dat je locatiegegevens toevoegt aan afbeeldingen. Dat helpt om je vindbaarheid te verbeteren in de lokale zoekresultaten.

URL

Naast de HTML-tags is het ook goed om aandacht te besteden aan de URL van je webpagina. Maak je geen zorgen als de URL niet perfect is. Google besteedt relatief niet heel veel aandacht hieraan als het aankomt op het ranken van pagina’s. Maar zoekmachines kijken wél sterk naar hoe gebruikers interactie hebben met jouw website. En een slechte URL kan ervoor zorgen dat je kostbare klikken misloopt. Belangrijk dus om je URLs vooral gebruiksvriendelijk te maken.

Houd je aan deze gouden URL tips:

  • Houd je URL’s zo kort mogelijk
    Niemand wordt blij van een URL als: www.website.nl/&20$24/de-nieuwste-blogs/459#/alles-over-URLS-wat-je-ooit-wilde-weten79745367563!

    Een betere optie is: www.website.nl/blog/zo-schrijf-je-urls

  • Zorg dat je URL beschrijvend is
    De beste URLs zijn URLs waarbij je in één klap kunt zien waar de betreffende pagina over gaat. Soms genereert je website automatisch URLS en dan krijg je zoiets: www.website.nl/p123?=id456

    Deze URL is verwarrend en geeft totaal geen informatie over de inhoud van de pagina. Bezoekers hebben geen idee wat ze kunnen verwachten, wat de gebruikservaring negatief beïnvloedt en de vindbaarheid vermindert. Een beter voorbeeld: www.website.nl/on-page-optimalisatie.

    Deze URL is kort en beschrijvend. Het is meteen duidelijk dat de pagina tips biedt over on-page optimalisatie. Wat bezoekers helpt om de pagina beter te begrijpen.

  • Verwerk het zoekwoord in de URL
    Wil je hoog ranken op het zoekwoord ‘yogales Utrecht’, zorg dan dat dit zoekwoord sowieso ook in de URL staat, bijvoorbeeld: www.yogastudionamaste.nl/yogales-Utrecht

Content

Je content is het hoofdgerecht van je website. Voor je bezoekers draait het hierom! En uiteindelijk is je content ook hetgeen wat zal zorgen voor meer verkeer, een hogere autoriteit en meer conversie. Want je kunt nog zoveel SEO trucjes uit de kast trekken, als je geen goede content kunt bieden, zal je website nooit succes behalen.

Waar moet goede content aan voldoen?

  • Uniek: Als bezoekers alles ook op een andere site kunnen lezen, wat doen ze dan bij jou? Zorg dat je ze iets unieks kunt aanbieden wat ze nergens anders kunnen vinden.

  • Waardevol: Zorg ervoor dat jouw content waarde toevoegt aan het leven van je doelgroep. Om te weten hoe je dat doet, is het belangrijk om je te verdiepen in je ideale klant en zijn/haar wensen, zorgen, etc.

  • Details: De grote lijnen kunnen mensen zelf vaak ook wel bedenken of ze kunnen het op een andere site vinden. Maar jíj als expert in jouw vakgebied kan ze juist die heerlijke details geven die ze zo graag willen en nergens anders kunnen krijgen. Wees dus niet bang om in detail te treden (wanneer dat relevant is!)

  • Sterke copy: Het is niet alleen van belang dat je content inhoudelijk iets toevoegt voor je doelgroep, de manier waarop je het presenteert is minstens zo belangrijk. Zorg er daarom voor dat je taal gebruikt die grammaticaal correct is en bovendien aantrekkelijk is en past bij jouw tone-of-voice.

  • Actueel: Dat ene blog dat je een paar jaar hebt geschreven is misschien nog steeds hartstikke leuk om te lezen, maar inmiddels kloppen er een paar feitjes niet meer. Bijvoorbeeld door veranderende reglementen of iets dergelijks. Zorg er daarom voor dat je oude content regelmatig naloopt om te kijken of alles nog up-to-date is. Want verouderde informatie voegt niet echt waarde toe voor je lezers.

  • Deskundigheid: De bezoeker van jouw site komt bij jou iets halen. Laat jouw unieke deskundigheid zien in je content. Vertel je lezers iets wat jij, dankzij jouw deskundigheid, wel weet en zij nog niet.

  • Zoekintentie: Iedereen die iets intypt in de zoekmachine heeft daarbij een bepaalde zoekintentie. Dat is de achterliggende reden waarom iemand eenbepaalde zoekterm invoert. Sommigen zoeken puur naar informatie, anderen zoeken met de intentie om een aankoop te doen. De beste content is content die aansluit op de zoekintentie van je doelgroep. Wil jouw doelgroep vooral informatie? Geef ze die dan. Zijn ze vooral op zoek naar een aankoop? Stuur daar dan op aan.

Content volgens de E-E-A-T richtlijnen

Om ervoor te zorgen dat je content waardevol is en jouw website als betrouwbaar wordt gezien, is het goed om je zo veel mogelijk te houden aan de E-E-A-T-richtlijnen van Google. Dit staat voor Experience, Expertise, Authoritativeness en Trustworthiness. Google heeft deze richtlijnen opgesteld om content creators te stimuleren om content te maken die vooral gericht is op mensen en het bieden van waarde aan deze mensen en minder erop gericht is om puur en alleen hoog te scoren in de zoekresultaten.

Links

Wanneer je aan de slag gaat met on-page optimalisatie kun je niet heen om links. Zowel interne links, uitgaande externe links als inkomende externe links. We lopen ze allemaal even na.

Interne links

Interne links zijn links die van één van jouw webpagina’s leiden naar een andere webpagina op je eigen website. Door voldoende interne links op je website te plaatsen, zorg je voor een betere navigatie binnen je website. Dit helpt zowel zoekmachines als gebruikers om jouw site en je websitestructuur beter te begrijpen. Link bijvoorbeeld overal waar dat relevant is naar andere pagina’s op je website om de waarde van de content nog meer te verhogen.

Uitgaande externe links

Uitgaande externe links zijn links die op jouw website staan en die de bezoeker leiden naar een andere website. Je verwacht het misschien niet, maar ook dit soort links dragen bij aan on-page optimalisatie, omdat ze waarde kunnen toevoegen voor je bezoekers. Want als jij bijvoorbeeld een blog schrijft over de geschiedenis van het oude Egypte en je plaatst een link naar een interessant artikel hierover op een gerespecteerde website, dan hebben jouw lezers daar iets aan. Ze kunnen immers nog meer te weten komen over een onderwerp waar ze duidelijk in geïnteresseerd zijn. Zorg ervoor dat de externe links altijd naar betrouwbare websites gaan die relevant zijn voor jouw content.

Inkomende externe links

Inkomende links worden ook wel backlinks genoemd. Dit zijn links die op andere websites staan en leiden naar jouw website. Dit soort links worden vaak gezien als onderdeel van off-page SEO, maar zijn toch belangrijk om te noemen omdat ze een groot onderdeel vormen voor voor de algehele SEO-strategie. Ze verhogen de autoriteit van jouw website en verbeteren de vindbaarheid.

Website architectuur

Een goed gestructureerde website is als een goed gestructureerd metronetwerk. De mensen kunnen zich makkelijk navigeren en alles loopt gesmeerd. Het verhoogt dus de gebruikerservaring en draagt daarnaast ook bij aan de vindbaarheid van je website.

Drie belangrijke pijlers voor website architectuur zijn laadsnelheid, responsiviteit en navigatie.

Sitesnelheid

Een cruciale versie in on-page optimalisatie. Bezoekers blijven langer op je website als pagina’s snel laden. Daarnaast waardeert Google snelle websites en beloont ze met hogere posities in de zoekresultaten. Om de snelheid te verhogen kun je zorgen voor een goede compressie van afbeeldingen en gebruik maken van een betrouwbare hostingpartij.

Responsiviteit

Een responsieve website past zich aan verschillende schermgroottes aan. Omdat steeds meer bezoekers jouw website zullen bezoeken via een smartphone, is het super belangrijk dat je site zowel op desktops als op mobiele apparaten goed functioneert. Bovendien hecht Google veel waarde aan mobiel-vriendelijke websites.

Navigatie

Een heldere navigatiestructuur zorgt ervoor dat bezoekers eenvoudig de weg kunnen vinden op jouw website. Een logische navigatie verbetert de gebruiksvriendelijkheid en zorgt ervoor dat zoekmachines je website beter begrijpen en indexeren.

Verhoog uw online zichtbaarheid vandaag nog!

Wil je het verder afstemmen op een specifieke doelgroep of dienst? We hebben het voor je!

Zoekwoorden moeten strategisch worden geplaatst in de titel, headers, URL’s, meta-beschrijvingen en door de content. Vermijd overmatig gebruik (“keyword stuffing”) en focus op een natuurlijke flow van de tekst.

UX-verbeteringen zoals duidelijke navigatie, snelle laadtijden, aantrekkelijke en goed leesbare content, en een mobielvriendelijk ontwerp helpen bezoekers langer op de pagina te blijven. Dit kan bounce rates verlagen en een positief effect hebben op de ranking.

On-page optimalisatie is cruciaal voor SEO, omdat het zoekmachines helpt de inhoud en structuur van een website beter te begrijpen. Door factoren zoals zoekwoordgebruik, headers, laadtijd en mobiele optimalisatie te verbeteren, verhoogt on-page SEO de relevantie en gebruikerservaring. Dit leidt tot betere rankings en meer betrokken bezoekers. In tegenstelling tot off-page SEO biedt on-page optimalisatie volledige controle, waardoor je voortdurend kunt aanpassen om in te spelen op zoekgedrag en algoritme-updates.

Meer blogs!