Voice search optimalisatie: Bereid je voor op de toekomst

De tijden staan niet stil en ook de manier waarop we informatie opzoeken verandert snel. Met de lancering van Apple Siri in 2011, gevolgd door de introductie van Google Voice Search in 2012, wint voice search met de jaren steeds meer populariteit.

Steeds vaker gebruiken we Siri, Google Assistant of Alexa om vragen te stellen, producten te zoeken of zelfs aankopen te doen. Deze verschuiving van text search naar voice search heeft grote gevolgen voor jouw SEO-strategie. Gesproken zoekopdrachten werken nou eenmaal anders dan getypte zoekopdrachten.

Wil jij je concurrenten voor blijven? Dan is 2025 hét jaar om je te focussen op voice search optimalisatie. In deze blog vertellen we je wat voice search precies is, hoe het SEO beïnvloedt, en welke stappen je kunt zetten om je online zichtbaarheid te verbeteren in een toekomst vol spraakgestuurde opdrachten.

Hi Google, wat is Voice Search?

Voice search, ook wel spraakgestuurde zoekopdrachten, is een technologie waarbij gebruikers vragen stellen aan hun digitale assistenten in plaats van hun zoekopdracht handmatig in te typen in de zoekbalk van Google.

Voice search wordt met het jaar populairder. Uit onderzoek blijkt dat zo’n 71% van de consumenten de voorkeur heeft voor gesproken zoekopdrachten. Vooral mobiele gebruikers en eigenaren van smart home-apparatuur maken hier steeds meer gebruik van. Meer dan de helft van alle eigenaren van slimme speakers gebruikt hun apparaat dagelijks voor het uitvoeren van een gesproken zoekopdracht!

Deze trend zal in de aankomende jaren alleen maar blijven aanhouden door de groeiende wens om handsfree en zo snel mogelijk toegang te krijgen tot informatie.

Een voorbeeld van Voice Search!

Ben jij nog niet enorm ervaren met voice search? Laat ons een beeld voor je schetsen! Stel je voor: je zit in de auto en hebt enorme zin in taco’s. Tijdens je rit vraag je aan Siri “Waar is het dichtstbijzijnde Mexicaanse restaurant?”. In plaats van dat jij door een lijst aan links moet spitten, krijg je direct een kort en duidelijk antwoord van Siri. Denk hierbij aan de naam van het restaurant, de locatie en de openingstijden.
voice search in de auto

Hoe werkt voice search?

De technologie die spraakgestuurde zoekopdrachten mogelijk maakt is Natuurlijke Taalverwerking (Natural Language Processing, oftewel NLP).

Een spraakassistent zet gesproken woorden om in tekst via Automatic Speech Recognition. NLP analyseert vervolgens de grammatica en betekenis van de tekst. De technologie identificeert de kernwoorden en de intentie van de gebruiker. Wanneer je de zoekopdracht “Waar is het dichtstbijzijnde restaurant?” uitvoert, begrijpt NLP dat het vinden van een locatie het doel is.

Dankzij machine learning en AI begrijpen de spraakassistenten de context van de opdracht. Denk hierbij aan tijd, locatie of eerdere zoekopdrachten. Als je vraagt “Hoe laat gaan ze open?” kan de assistent de vraag relateren aan het restaurant dat het hiervoor voorstelde. 

Na de interpretatie van jouw spraakopdracht, zoekt de assistent via de zoekmachines de meest relevante informatie. Dit is het antwoord dat jij te horen krijgt. Dit hele proces gebeurt slechts binnen enkele seconden.

Hi Alexa, wat is het verschil tussen voice search en text search?

Zowel voice search als text search hebben hetzelfde doel: het vinden en tonen van relevante informatie. Toch zijn er een aantal verschillen in hoe deze zoekmethodes door gebruikers worden toegepast.

Bij text search gebruiken mensen vaak korte en kernachtige zoekopdrachten. Denk hierbij aan “pizzeria Amsterdam”. Wanneer je voice search hiermee vergelijkt is deze manier van zoeken een stuk meer conversatiegericht. Zo zijn de zoekopdrachten langere, natuurlijke vragen, zoals “Waar is de beste pizzeria in Amsterdam?”.

Een ander groot verschil is dat de meeste voice searches vaak actiegericht zijn en gebaseerd op directe behoeften. Mensen willen bijvoorbeeld een locatie of tijd weten of hebben een eenvoudig antwoord nodig op een vraag.

Het verschil tussen text search en voice search vraagt ook om een andere SEO-aanpak. Als bedrijf is het niet langer belangrijk om je alleen te focussen op zoekwoorden, maar ook op natuurlijke taal, context en lokale optimalisaties. Alles om aan te sluiten bij spraakgestuurde zoekopdrachten.

Hi Siri, wat is de invloed van voice search op SEO?

De invloed van voice search op SEO is groot. Zoals eerder benoemd verandert het zoekgedrag van internetgebruikers drastisch. Voer jij een SEO-strategie uit? Dan is het belangrijk om goed rekening te houden met spraakgestuurde opdrachten.

Voice search richt zich op langere en natuurlijke zoektermen en vragen. Hierdoor wordt de rol van long-tail zoekwoorden groter en groter. Ook speelt lokale SEO een steeds grotere rol, omdat veel spraakopdrachten locatiegericht zijn.

Ook komt er een focus te liggen op featured snippets en ‘positie 0’. Dit komt doordat spraakassistenten maar één antwoord geven, in plaats van dat zij een lijst aan resultaten tonen. Bovendien moeten websites technisch geoptimaliseerd zijn om beter zichtbaar te zijn in voice search-resultaten. Al met al, SEO verschuift naar een meer conversatiegerichte, lokale en technische benadering.

Het is belangrijk om hierin bij te blijven. Doe je dit niet? Dan moet je er niet van opkijken als de SEO-strategie die nu honderden bezoekers naar je website trekt, over een aantal jaar niet meer voor je zal werken…

Spraakgestuurde assistenten voor voice search optimalisatie

9 voice search optimalisatie strategieën

Gelukkig zijn er diverse voice search optimalisatie strategieën en technieken die je kunt toepassen in je SEO-strategie. Hieronder vind je de 9 belangrijkste. Neem ze dus goed door!

1. Stel vragen in je content

Zoals je nu weet, stellen de meeste voice search-gebruikers vaak volledige vragen, zoals “Hoe maak ik een latte macchiato?“, in plaats van “latte macchiato maken”. Het is daarom meer dan belangrijk om content te creëren die aansluit bij deze natuurlijke taalpatronen en deze zoekintentie.

Een slimme manier om dit te doen is door vragen en antwoorden op te nemen in je content. Een goed voorbeeld hiervan zijn FAQ-pagina’s. Deze pagina’s bieden je een plek om veelgestelde vragen te beantwoorden.

Naast FAQ’s kun je deze strategie van vraag en antwoord ook toepassen in je blog titels en subtitels. In plaats van een blog “De beste technieken voor latte macchiato’s” te noemen, zou je kunnen kiezen voor “Hoe maak je de perfecte latte macchiato thuis?”.

Het is vervolgens belangrijk dat je de content op een duidelijke en beknopte manier beantwoordt, waarbij het antwoord op de vraag snel wordt gegeven, gevolgd door een gedetailleerde uitleg. 

Door je content te structureren rondom vragen en directe, natuurlijke antwoorden, verbeter je niet alleen je vindbaarheid voor voice search, maar speel je ook in op de voorkeuren van gebruikers die snel en makkelijk toegang tot informatie willen.

2. Houd antwoorden kort en krachtig

Het grootste voordeel van voice search is hoe snel en efficiënt het is! Spraakassistenten als Google Assistant en Alexa geven vaak antwoorden die snel uitgesproken kunnen worden.

Het is daarom belangrijk om je content zodanig te formuleren, dat het antwoord op een vraag zo’n 40 tot 50 woorden is. Dit betekent dat je tot de kern moet komen, zonder al te veel overbodige details te bieden.

Het bieden van korte antwoorden op je website, vergroot niet alleen je kans om geselecteerd te worden door een spraakassistent. Het kan er ook voor zorgen dat je antwoord in de “featured snippet” verschijnt, het prominente antwoordvak bovenaan in de zoekresultaten.

3. Optimaliseer voor je locatie

Lokale SEO is altijd al belangrijk geweest. Maar nu voice search aan populariteit wint, kun je echt niet meer achterblijven.

De meeste voice searches hebben lokale intenties. Om hier effectief op in te spelen, is het belangrijk dat jouw bedrijf zichtbaar en toegankelijk is voor voice search.

Een manier om goed zichtbaar te zijn, is door een Google Mijn Bedrijf-profiel aan te maken en te optimaliseren. Het is hierbij belangrijk dat alle informatie in je profiel duidelijk, volledig en correct is. 

Een andere manier om lokale voice search optimalisatie toe te passen, is door gebruik te maken van locatiegerichte zoekwoorden. Dit zijn zoektermen die je locatie, stad, dorp of wijk bevatten (“apotheek in Diemen”, “bruin café Amsterdam”, “beste sushi-restaurant Utrecht”).

Dit soort zoekwoorden kun je op je website verwerken door ze in blogs en op landingspagina’s te plaatsen. Ook kun je de termen integreren in je meta-tags en beschrijvingen.

Hoe beter jij je locatie promoot, hoe eerder spraakassistenten jouw website als bron voor hun antwoord zullen geven.

Google Mijn Bedrijf helpt voor voice search optimalisatie.

4. Maak gebruik van structured data

Structured data is een manier om extra informatie over je website aan de zoekmachine te geven. Door code aan je website toe te voegen, help je Google te begrijpen waar je content over gaat.

Bij voice search wordt vaak specifieke informatie opgevraagd. Hierbij kun je denken aan de prijs van een product, de openingstijden van een winkel of de details over een evenement. Door structured data (schema.org markup) toe te voegen aan je site, kun je deze informatie aanbieden aan de zoekmachines.

Run je een restaurant? Dan kun je schema.org marku gebruiken om het menu, de locatie, contactinformatie en openingstijden aan te geven. Wanneer iemand via voice search vraagt “Waar kan ik in de buurt Spaans eten?”, vergroot jouw structured data de kans dat jouw tapasbar wordt genoemd. 

Om structured data effectief te gebruiken, is het belangrijk om de juiste schema’s te kiezen die aansluiten bij je content. Tools zoals Google’s Structured Data Testing Tool of Rich Results Test kunnen helpen om te controleren of de markup correct is geïmplementeerd.

5. Zorg voor snelheid!

Een van de belangrijkste voice search optimalisatie technieken is het verbeteren van de snelheid op jouw (mobiele) website. Voice search wordt vaak gebruikt op mobiele apparaten. Hier is een snelle laadtijd meer dan cruciaal.

Gelukkig zijn er veel manieren waarop je de laadtijd van je website kunt optimaliseren. Zo kun je grote afbeeldingen comprimeren met tools als TinyPNG. Ook is caching een techniek die goed in te zetten is voor de snelheid van je site. Caching zorgt ervoor dat de meest recente versie van je website lokaal op de apparaten van gebruikers wordt opgeslagen, waardoor de laadtijd bij herhaalde bezoeken enorm verminderd. 


Een snelle website heeft niet alleen een grote invloed op de gebruikservaring, maar ook op je SEO-resultaten. Google hecht echt heel veel waarde aan een snelle laadtijd. Door je website hiervoor te optimaliseren, vergroot je de kans dat jouw website bovenaan staat in de zoekresultaten… Ook voor voice search queries.

6. Richt je op Positie 0

Positie 0, ook wel de featured snippet genoemd, is de meest prominente plek bovenaan de zoekresultaten. Dit is ook vaak de plek waar spraakassistenten hun antwoorden vandaan halen. Dit maakt Positie 0 een belangrijke positie voor voice search optimalisatie.

Om Positie 0 te bereiken, moet je content aanbieden die snel en direct de vraag van de gebruiker beantwoordt.

  1. Kies de juiste vragen
    Wat voor vragen heeft jouw doelgroep? Door het uitvoeren van een goed zoekwoordenonderzoek kun je erachter komen. Ook kun je tools als Answer the Public of AlsoAsked gebruiken.
  2. Schrijf beknopte en relevante antwoorden
    (zie voice search optimalisatie techniek 2)
  3. Gebruik structured data
    (zie voice search optimalisatie techniek 4)
  4. Optimaliseer je content voor een vraag-en-antwoord format
    (zie voice search optimalisatie techniek 1)
  5. Blijf relevant en accuraat
    Spraakassistenten zoeken altijd naar het meest relevante en betrouwbare antwoord. Hierbij gebruiken ze bronnen met autoriteit. Let er dus op dat je content creëert die waardevol en feitelijk is.

Het bereiken van Positie 0, maakt je website niet alleen aantrekkelijk voor voice search gebruikers, maar ook voor traditionele zoekers.

7. Beveiligde website voor voice search optimalisatie

Zonder beveiligde website, geen effectieve SEO-strategie. Dit principe geldt voor zowel traditioneel zoeken als zoeken via voice search.

Het gebruik van HTTPS in plaats van HTTP zorgt niet alleen voor een veilige omgeving voor je bezoekers, maar speelt ook een rol in de ranking factoren van Google en andere zoekmachines. 

Wanneer een website is beveiligd met HTTPS, wordt de informatie die tussen de gebruiker en de website wordt uitgewisseld versleuteld, waardoor het risico op hacking of gegevensdiefstal aanzienlijk wordt verminderd. Dit vergroot niet alleen het vertrouwen van bezoekers, maar ook dat van zoekmachines. 

Voice search gebruikers zoeken vaak naar snelle, betrouwbare antwoorden. Als jouw website niet beveiligd is, loop je het risico dat deze door zoekmachines wordt genegeerd, zelfs als de inhoud goed geoptimaliseerd is voor voice search.

Investeren in een HTTPS-certificaat is niet alleen een must voor de algehele veiligheid en gebruikerservaring, maar het versterkt ook je SEO-prestaties en verhoogt de kans dat jouw website wordt weergegeven in de resultaten van voice searches.

8. Gebruik ‘natuurlijke’ woorden en zinnen

Voice search verandert de manier waarop mensen zoeken naar informatie op het internet. Voice search is heel natuurlijk en richt zich voornamelijk op hele zinnen of vragen. Dit biedt een kans om je content te optimaliseren door gebruik te maken van woorden en zinnen die mensen daadwerkelijk zouden uitspreken.

Wanneer je content creëert voor voice search, is het belangrijk om je in te leven in hoe een gesprek zou klinken. Stel je eens voor hoe iemand een vraag zou stellen aan een spraakassistent. In plaats van een getypte zoekopdracht zoals “beste restaurants Amsterdam,” zou iemand kunnen zeggen: “Wat zijn de beste restaurants in Amsterdam voor een romantisch diner?

Hoe pas je dit nou toe in je strategie?

  1. Natuurlijke taal in de tekst
    Schrijf je content alsof je met je doelgroep praat. Gebruik eenvoudig te begrijpen taal en houd de toon luchtig en benaderbaar.
  2. Antwoord geven op vragen
    Identificeer veelgestelde vragen binnen je niche en beantwoord deze direct in je content (zie voice search optimalisatie techniek 1).
  3. Meta-titels en beschrijvingen
    Optimaliseer deze elementen door natuurlijke vragen of zinnen te gebruiken. In plaats van een titel zoals “Recepten voor gezonde maaltijden,” kun je kiezen voor “Hoe maak je gezonde en snelle maaltijden thuis?
  4. Gebruik schema markup
    Voeg gestructureerde gegevens toe aan je website, zodat zoekmachines je content gemakkelijker kunnen begrijpen en weergeven in voice search-resultaten (zie voice optimalisatie techniek 4).
  5. Lokale zoekopdrachten
    Zorg ervoor dat je lokaal geoptimaliseerd bent (zie voice optimalisatie techniek 3)

Voice search optimalisatie draait om het begrijpen van hoe mensen praten en ervoor zorgen dat jouw content die conversaties weerspiegelt. Alleen dan wordt jouw antwoord geselecteerd door spraakassistenten.

9. Long-tail zoekwoorden

Waar getypte zoekopdrachten vaak uit korte en algemene termen bestaan, kenmerken voice searches zich door langere, specifieke zinnen die vaak als vraag worden geformuleerd.

In plaats van “Vegan pannenkoeken maken”, vraagt een voice searcher “Hoe maak ik vegan pannenkoeken?”. Ook hier zie je weer hoe natuurlijke zoekopdrachten steeds belangrijker worden. Een manier om hierop in te spelen is door je content te optimaliseren met long-tail zoekwoorden.

De toekomst van voice search en SEO

Voice search blijft zich snel ontwikkelen, en met die groei komen nieuwe mogelijkheden en uitdagingen voor SEO-professionals. Hier zijn drie belangrijke aspecten die de toekomst van voice search en SEO vormgeven.

Groei van voice commerce

Voice commerce, oftewel het doen van aankopen via spraakgestuurde zoekopdrachten, groeit enorm. Spraakgestuurde apparaten worden steeds vaker gebruikt om online aankopen te doen, van het bestellen van de wekelijkse boodschappen tot het boeken van een vakantie. 

Deze trend zorgt ervoor dat bedrijven hun focus moeten verbreden van traditionele e-commerce-optimalisatie naar voice commerce-strategieën.

Smart glasses en spraakgestuurde technologie

De introductie van spraakgestuurde apparaten zoals smart glasses biedt nieuwe kansen en uitdagingen voor SEO. Smart glasses geven gebruikers real-time informatie, vaak op basis van hun locatie. Dit vraagt om een nog grotere focus op lokale SEO.

Bovendien verschuift de aandacht naar visuele content, wat betekent dat bedrijven ook moeten nadenken over hoe visuele elementen, zoals afbeeldingen en video’s, beter geïntegreerd kunnen worden in zoekresultaten.

Smart glasses in een toekomst van voice search optimalisatie

SEO-uitdagingen: Beperkte ruimte voor organische resultaten

Een grote uitdaging van voice search is de beperkte ruimte voor organische resultaten. Waar traditionele zoekopdrachten meerdere resultaten tonen, geeft voice search vaak maar één antwoord. Dit betekent dat de strijd om Positie 0 nog heviger wordt.

Voice search optimalisatie in 2025

Voice search is geen fenomeen wat zich in de toekomst zal ontpoppen. Nee, het is al jarenlang een onderdeel van hoe mensen zoeken naar informatie, producten en diensten. Met de stijgende groei en ontwikkeling van spraakgestuurde apparaten is het voor bedrijven enorm belangrijk om hun SEO-strategie aan te passen op voice search.

Doe je dit niet? Dan riskeer je het verliezen van je online zichtbaarheid aan concurrenten die wél inspelen op deze verandering. Of het nu gaat om het toepassen van long-tail zoekwoorden, het beantwoorden van vragen of de implementatie van structured data. De tijd om aan de slag te gaan is nu!

Je kunt tegen Google praten via Google Assistent, een spraakgestuurde AI. Activeer de assistent door “Hey Google” of “Ok Google” te zeggen. Zorg ervoor dat je apparaat microfoon toegang heeft ingeschakeld. Gebruik een duidelijke stem en stel korte vragen om de beste resultaten te krijgen.

Om Google spraak in te stellen, open je de Google Assistent-app of Google-instellingen op je apparaat. Ga naar Instellingen > Google > Assistent en activeer “Voice Match” of “Hey Google”. Controleer dat je microfoon werkt en de taal is ingesteld op jouw voorkeur.

Voice SEO is de optimalisatie van content om beter vindbaar te zijn via spraakgestuurde zoekopdrachten. Het richt zich op natuurlijke taal, langere zoektermen, en het beantwoorden van vragen. Het doel is om antwoorden direct te leveren, omdat gebruikers vaak korte, concrete antwoorden verwachten via voice search.

Meer blogs!