Zoekintentie begrijpen: Laat zoekwoorden voor je werken

We zoeken de hele dag door. Van “beste koffietentje in de buurt” tot “hoe voorkom ik een lekkende kraan?” – zoekmachines maken ons leven makkelijker. Maar waarom zoeken we eigenlijk? Wat is de echte intentie achter al die zoekopdrachten?

Als je díe code kan kraken, heb je machtige informatie in handen. Zoekintentie bepaalt namelijk niet alleen welke content goed presteert in Google, maar ook of bezoekers blijven hangen en uiteindelijk klant worden. In dit artikel duiken we in de psychologie achter zoekopdrachten en laten we zien hoe je die kennis slim inzet voor betere rankings en conversies. 

Wat is zoekintentie?

Zoekintentie is de reden achter een zoekopdracht. Klinkt logisch, toch? Maar hier gaat het vaak mis.

Stel, twee mensen zoeken op “sportlegging”. Persoon A is klaar om te kopen en zoekt direct naar een webshop, terwijl persoon B wil alleen weten welke soorten sportleggings er zijn en welke het beste past bij zijn behoeften. Zelfde zoekwoord, totaal andere intentie.

En dat is precies waarom zoekintentie zo belangrijk is. Als je snapt waarom iemand zoekt, kun je je content daar slim op aanpassen. Maar welke zoekintenties zijn er eigenlijk? Wij vertellen het je!

Ik wil de zoekintentie van mijn doelgroep achterhalen!

Wil jij content maken die beter inspeelt op de doelen van jouw doelgroep? Dan is het belangrijk om te weten op welke zoekwoorden zij zoeken en welke zoekintentie zij hebben! Laat ons een zoekwoordenonderzoek uitvoeren. Niet alleen krijg je een lijst met honderden zoekwoorden, maar ook krijg je meer informatie over de zoekintentie, het zoekvolume en de zoekmoeilijkheid.
zoekintentie achterhalen met een zoekwoordonderzoek

De vier verschillende soorten zoekintenties

Niet elke zoekopdracht is hetzelfde. Soms willen mensen gewoon iets weten, soms zijn ze klaar om hun portemonnee te trekken. Om het simpel te houden, verdelen we zoekintentie in vier categorieën:

Informatief

Mensen zijn op zoek naar informatie. Ze willen iets leren of een vraag beantwoord krijgen.

  • “Hoe vak je een appeltaart?”
  • “Voordelen van meditatie?”
  • “Geschiedenis van het Romeinse Rijk?”

Tip: Wil je hierop scoren? Maak waardevolle, diepgaande content zoals blogs, gidsen of uitlegvideo’s.

Navigerend

Hier weet iemand al waar hij heen wil, maar gebruikt Google als snelkoppeling.

  • “LinkedIn login”
  • “Marktplaats klantenservice”
  • “Nike Air Max”

Tip: Zorg dat je merknaam goed zichtbaar is in Google en optimaliseer je meta titles en descriptions.

Commercieel

Dit is de onderzoeksfase. Mensen overwegen een aankoop en zoeken naar reviews, vergelijkingen of aanbevelingen.

  • “Beste smartphone 2024”
  • “Waar kan ik een iPad Pro kopen?”
  • “Vergelijking waterkokers”

Tip: Dit is hét moment om overtuigende content te bieden: vergelijkingsartikelen, top 10-lijsten en case studies doen het hier goed.

Transactioneel

De gebruiker is klaar om te kopen of een actie uit te voeren.

  • “Laptop kopen”
  • “Pizza bestellen in Utrecht”
  • “Nike hardloopschoenen korting”

Tip: Dit is waar je landingspagina’s en productpagina’s moeten stralen. Maak het makkelijk om te converteren met duidelijke CTA’s en soepele UX.

Waarom is zoekintentie belangrijk voor SEO?

Inzicht krijgen in de zoekintentie van jouw doelgroep helpt je enorm. Informatie over de zoekintentie bespaart je namelijk een hoop tijd en zorgen. Het kan je zelfs helpen om hoger te ranken in de zoekresultaten!

Hoe dan?

Zoekintentie

Laten we het voorbeeld van sportleggings erbij pakken. Stel dat jij een webwinkel hebt met sportspullen. Tot nu toe heb je vooral content gemaakt die gericht is op het verkopen van je producten (transactionele zoekintentie). Maar helaas kom je maar niet hoger in de zoekresultaten.

Dan besluit je om eens goed naar de zoekintentie rondom sportleggings te kijken. Al snel ontdek je dat er juist veel vraag is naar informatieve content. Mensen zoeken bijvoorbeeld vaak naar informatie over waar je sportleggings voor kunt gebruiken. Op dit moment speel je helemaal niet in op hun behoefte aan informatie.

Door bijvoorbeeld blogs te schrijven die deze vragen beantwoorden, bereik je ook gebruikers met een informatieve zoekintentie. En wie weet, misschien kopen ze in de toekomst wel één van jouw flitsende leggings.

Door content te schrijven die aansluit op de behoefte van jouw doelgroep, verbetert jouw SEO. Je vergroot namelijk de kans om te ranken op meer verschillende zoekwoorden. Dit leidt tot meer online zichtbaarheid.

Ook bouw je je autoriteit op door waardevolle informatie en goed gestructureerde content aan te bieden. Belangrijk dus om de zoekintentie van je (potentiële) bezoekers te begrijpen. Want als je dat doet, kun je beter inspelen op de behoeften van je doelgroep en content creëren waar zij ook écht iets aan hebben.

Hoe identificeer je de zoekintentie? 3 manieren

Super handig dus om te weten wat de zoekintentie is van jouw doelgroep! Maar hoe bepaal je nou de zoekintentie van potentiële klanten?

SEO tools

Ten eerste kun je dit doen met behulp van SEO tools. Denk aan Google Keyword Planner, SEMrush of Ahrefs. Deze tools kunnen je helpen om de zoekintentie te identificeren achter verschillende zoekwoorden. Zo weet je welke zoekwoorden mensen gebruiken én wat hun intenties kunnen zijn.

SERP’s

Een andere manier om de zoekintentie van gebruikers te identificeren is met SERP’s, oftewel Search Engine Results Pages. Dit zijn de pagina’s die Google weergeeft als reactie op een ingevoerde zoekopdracht.

Deze pagina’s tonen een lijst van resultaten die de zoekmachine relevant vindt voor de zoekterm. Door te kijken naar de bovenste resultaten, kun je herleiden wat zoekmachines relevant vinden voor een bepaalde zoekopdracht. Kijk goed naar de titels en meta-beschrijvingen van de topresultaten en naar wat voor soort content er opkomt. Doe hier je voordeel mee!

Kom achter de zoekintentie van je gebruiker door het zoekwoord simpelweg te Google'en

Houd je doelgroep in de gaten

Tot slot kun je gebruikersgedrag en zoekopdrachten gaan interpreteren. Denk hierbij aan click-through rates (CTR) en tijd op pagina. Deze informatie kan je ook helpen om de zoekintentie te begrijpen.

Hoge bounce rates (oftewel mensen blijven maar héél kort op je pagina), kunnen betekenen dat de content niet past bij de verwachtingen van de bezoekers. Oftewel een mismatch tussen content en zoekintentie.

Content creëren op basis van zoekintentie

Zo veel mensen, zo veel wensen. Hoe weet je nou wat voor soort content je moet creëren die aansluit bij je doelgroep én hun zoekintentie?

Informatieve content

Creëer informatieve content voor gebruikers die gericht zijn op het verkrijgen van kennis. Schrijf diepgaande blogposts, uitgebreide FAQ’s en gedetailleerde gidsen die alle vragen van je doelgroep beantwoorden. Gebruik hierbij relevante zoekwoorden en zorg voor een logische en aantrekkelijke opmaak.

Blogs zijn goede vormen van content die passen bij een informatieve zoekintentie

Navigerende content

Voor navigerende zoekopdrachten is het belangrijk dat je website overzichtelijk en gemakkelijk te doorzoeken is. Zorg ervoor dat belangrijke pagina’s eenvoudig te vinden zijn door duidelijke landingspagina’s te creëren voor populaire zoektermen. Gebruik vervolgens interne links om bezoekers soepel naar de juiste informatie te leiden.

Commerciële content

Bij een commerciële zoekintentie willen gebruikers verschillende opties verkennen voordat ze een beslissing nemen. Schrijf artikelen waarbij je meerdere producten met elkaar vergelijkt of productreviews die de voor- en nadelen van verschillende producten of diensten belichten. Voeg klantbeoordelingen en gebruiksvoordelen toe om je content betrouwbaarder en overtuigender te maken.

Transactionele content

Deze gebruikers zijn klaar om te kopen! Ook op de productpagina kun je teksten plaatsen waar je relevante zoekwoorden in kunt verwerken. Gemiste kans als je dat niet doet!

Maak hierbij zeker gebruik van overtuigende call-to-actions. Zorg er daarnaast ook voor dat je productpagina’s gedetailleerde informatie en afbeeldingen van hoge kwaliteit bevatten. Maak het aankoopproces zo eenvoudig mogelijk, het liefst met duidelijke buttons en een soepele checkout-ervaring. Ka-ching! 

Best practices voor SEO en conversie

Oké, je begrijpt inmiddels wat een zoekintentie is. Je weet wat de vier verschillende intenties inhouden. Ook snap je waarom het zo belangrijk is om in te spelen op de behoeften van je doelgroep.

Maar hoe breng je al deze kennis nou zo effectief mogelijk in de praktijk om je SEO en conversie een boost te geven?

  • Relevante zoekwoorden
    Gebruik relevante zoekwoorden op natuurlijke wijze in je content. Weet welke zoekintentie jouw doelgroep heeft, welke zoekwoorden horen bij die intentie, en gebruik die zoekwoorden vervolgens op een relevante manier in je content zonder het beruchte keyword stuffing.

  • Optimalisatie meta-tags en beschrijvingen
    Schrijf pakkende en informatieve meta-titels en beschrijvingen die gebruikers aantrekken en een duidelijke indicatie geven van je pagina. Zorg dat de belangrijkste zoekwoorden hierin verwerkt zijn en ze niet te lang van stof zijn. Door meta-tags en beschrijvingen te optimaliseren verhoog je de CTR en help je zoekmachines begrijpen waar je pagina over gaat.

  • Content leesbaar en gebruiksvriendelijk maken
    Maak je content makkelijk lees- en scanbaar voor je doelgroep door te werken met (tussen)kopjes, lijstjes en korte alinea’s. Voeg ook zeker visuele elementen toe zoals afbeeldingen, infographics en video’s om je punten verder te verduidelijken en de gebruikerservaring te verbeteren.

  • A/B tests
    Voer regelmatig A/B tests uit. Dit wil zeggen dat je verschillende versies van een pagina lanceert om te testen welke het beste presteert op SEO gebied. Test verschillende koppen, afbeeldingen, call-to-actions en lay-outs om te bepalen wat het meest effectief is voor jouw doelgroep.

Kortom, het begrijpen van zoekintentie is enorm belangrijk als je wilt dat je doelgroep jouw website bezoekt. Door content te maken die aansluit bij wat gebruikers écht zoeken en nodig hebben, vergroot je je zichtbaarheid in de zoekresultaten.

Of het nu gaat om informatieve, transactionele, commerciële of navigerende zoekopdrachten, het is belangrijk om de intentie achter elk zoekwoord te herkennen en hierop in te spelen. Zo help je je bezoekers met relevante informatie en verbeter je tegelijkertijd je SEO-resultaten.

Om de zoekintentie van een zoekwoord te bepalen, kun je de zoekresultaten analyseren. Bekijk wat voor type content bovenaan staat: zijn het blogs (informatieve intentie), productpagina’s (transactionele intentie), of bedrijven (navigerende intentie)?

Daarnaast kan een zoekwoord analyseren met tools als Google Keyword Planner en Semrush je helpen om de intentie te identificeren.

Intent-based SEO richt zich op het optimaliseren van content met de focus op de achterliggende zoekintentie van de gebruiker. In plaats van alleen te kijken naar zoekvolumes en zoekwoorden, maak je content die precies aansluit bij de behoeften van de zoeker, waardoor je niet alleen meer verkeer aantrekt, maar ook de gebruikerservaring verbetert en de conversies verhoogt.

Google gebruikt geavanceerde algoritmes, zoals BERT en RankBrain, die de context en betekenis van zoekopdrachten analyseren. Door machine learning en gebruikersdata te combineren, kan Google inschatten of de intentie informatief, transactioneel, commercieel of navigerend is. Dit helpt Google om de meest relevante resultaten voor de gebruiker te tonen, gebaseerd op wat de zoeker waarschijnlijk bedoelt in plaats van alleen de exacte zoekwoorden.

Zoals je hierboven hebt gelezen komt er aardig wat kijken bij het creëren van content. Vooral als je ook nog wilt dat die content inspeelt op de zoekintentie van je ideale doelgroep. Daar kun je best wat hulp bij gebruiken om je ervan te verzekeren dat jouw site goed zichtbaar wordt. Bespaar jezelf tijd en energie en laat The Couch jou dit werk uit handen nemen. Wij zijn een SEO bedrijf en we doen niets liever dan de zoekintentie van jouw doelgroep identificeren en aan de hand daarvan een killer SEO strategie loslaten op jouw site. Plof jij binnenkort ook gezellig een keer op onze couch?

Neem vandaag nog contact met ons op!

Meer blogs!